Skip to content Skip to navigation

Jeoloji (Yerbilim)

Jeoloji (Yerbilim)

Buradasınız

Dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde olan ülkemizin yüz ölçümünün % 42’si birinci derece deprem kuşağında yer alıyor. En yıkıcı doğal afetlerden 
biri olan depremle ilgili az bilinenler bu ay Ayrıntılar köşemizde.

Yeni hazırlanan bir sualtı atlası geçmişte var olmuş buzulların ve buzdağlarının oluşturduğu yer şekillerini çarpıcı görüntülerle ortaya koyuyor.

Göllerdeki renklenmeler suyun içinde yaşayan alglerden (su yosunu), gölün üzerinde bulunduğu kayalardan ya da bazı canlıların ölümü sonucu açığa çıkan kimyasallardan kaynaklanabilir.

14 Kasım 2016’da Yeni Zelanda’da meydana gelen depremle ilgili bir araştırma depremlerle ilgili genel bir kabulü değiştirebilecek bulgular ortaya koydu.

Kuzey Amerika’ya ve Avrupa kıtasına aynı anda dokunabileceğiniz bir bölge olduğunu biliyor muydunuz? 

Okyanus açıklarından hızla kıyıya ilerleyerek ciddi ölçüde can ve mal kaybına yol açan dev tsunami dalgalarını durdurabilecek bir teknoloji bugüne kadar geliştirilemedi. Ancak geçtiğimiz Ocak ayında Heliyon’da yayımlanan bir çalışma tsunaminin gücünün en azından “karşı saldırı” yoluyla biraz olsun kırılabilmesini sağlayacak bir adım niteliğinde.

Sayfalar

Konuda Ara