Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.
28 Haziran 2025 tarihinde Çin’in başkenti Pekin’de düzenlenen RoBoLeague Robot Futbol Turnuvası, yapay zekâ tarafından tamamen otonom olarak kontrol edilen robotların yer aldığı ilk futbol maçı olma özelliğini taşıyor.
Yale Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırma, bebeklere şarkı söylemenin onların ruh hâlini belirgin şekilde iyileştirdiğini ortaya koydu
Mayıs 2025’te PLOS One dergisinde yayımlanan yeni bir çalışma, kedilerin insanları kokularından tanıyabildiğini ortaya koydu
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
James Webb Uzay Teleskobu ilk kez bir ötegezegen keşfetti. TWA 7b adı verilen gezegen, etrafında hâlâ yeni gezegenlerin oluşmakta olduğu düşünülen genç bir yıldızın yörüngesinde yer alıyor
Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi.
Muhammed Zeynel Ozturk/iStock
Konuğumuz İstanbul Teknik Üniversitesi Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Dr. Ömer Kamacı.
Konumuz ise obruklar! Obruklar, çoğu jeolojik oluşumdan farklı olarak yaşadığımız zaman dilimi içinde ve bir anda oluştukları için pek çoğumuza ilgi çekici ve gizemli gelen oluşumlar. Üstelik son yıllarda özellikle Konya çevresinde oluşum sıklıklarında artış olduğu biliniyor. Bu bölümde Ömer Kamacı hocamızla bu gizemli jeolojik oluşumların neden ve nasıl oluştuğunu konuşuyoruz.
Obruk nedir? Obruklar nasıl oluşur? Obruk oluşum sıklığı son yıllarda neden artma eğiliminde? Konya çevresinde obruk olgusu ne kadar eskiye dayanıyor? Oluşan bir obruğa sonra ne oluyor?
Tüm bu soruların yanıtları ve daha fazlası yeni podcast bölümümüzde. Son yıllarda haberlerde sıklıkla karşımıza çıkan, görünümleriyle ve bir anda ortaya çıkmalarıyla şaşırtan obrukların temelindeki bilimsel olguları keşfetmek ister misiniz?
Nesiller büyüten dergi Bilim ve Teknik, bilim insanlarının rehberliğinde, heyecan ve ilham verici keşif yolculuklarına çıktığı podcastlerle her perşembe saat 20.00'de sizlerle. Bilim ve Teknik podcast kanallarını Apple Podcast, Spotify, SoundCloud ve YouTube platformlarından dinleyebilirsiniz.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr