Skip to content Skip to navigation

Buradasınız

Suda Çözünebilen Plastik

Gürkan Caner Birer

Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi. Küçük molekül gruplarının, kırılması zor kovalent bağlarla birbirine bağlanması sonucu oluşan geleneksel plastiklerden farklı olarak bu yenilikçi plastikte küçük molekül birimleri birbirine zayıf tersinir bağlar
ile bağlı. Yani molekül birimleri arasındaki bağlar kolayca kırılıp tekrar oluşabiliyor. Yeni yöntemde hekzametafosfat ve guanidin sülfat moleküllerinin bir araya gelmesiyle alkil-SP2 isimli plastik oluşuyor.

Normal kullanım koşullarında geleneksel plastiklerle benzer dayanıklılığa sahip olan malzeme, özellikle sodyum iyonları içeren tuzlu suya maruz kaldığında hızla parçalanıyor. Malzeme tuzlu suda çözündükten sonra büyük oranda temel bileşenlerine ayrılıyor. Araştırmacılar başlangıçta kullandıkları hekzametafosfat bileşiğinin %91’ini, guanidin sülfatın ise %82’sini yeniden elde etmeyi başardı.
Küresel ölçekte bir çevre sorunu olan plastik kirliliğini azaltma potansiyeli taşıyan bu buluş, özellikle ambalaj ve tek kullanımlık ürünler için umut vadediyor. BM Çevre Programı verilerine göre dünya çapında her yıl yaklaşık 8 milyon ton plastik atık okyanuslara karışıyor ve bunların büyük kısmı mikroplastiklere dönüşerek besin zincirlerine dâhil oluyor.

Kaynaklar: