DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
2024’ün bilimsel keşiflerini ve teknolojik yeniliklerini en etkileyici şekilde gözler önüne seren kareleri sizler için bir araya getirdik.
Avusturya’daki Uluslararası Uygulamalı Sistemler Enstitüsünden bir ekibin yaptığı araştırmada elde edilen bulgular Birleşik Krallık, Kuzey Fransa, Güney Avustralya ve Kuzey Kanada gibi bölgelerde beklenenden daha şiddetli sıcak hava dalgaları yaşanabileceğine işaret ediyor.
1990'lı yıllarda atmosferdeki oksijen oranının mevsimsel değişimini düzenli olarak ölçmeye başlayan bilim insanları, kuzey yarım kürede kış aylarında oksijenin hacimsel olarak yaklaşık milyonda 24 parça azaldığı ortaya çıkarıldı.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Son yıllarda şiddeti ve sıklığı yükselişe geçen türbülansların, küresel iklim değişikliği nedeniyle olumsuz bir grafik çizmeyi sürdürme eğiliminde olacağı tahmin ediliyor.
Brezilya’daki São Paulo Üniversitesinden bir grup araştırmacı sulardaki mikro ve nanoplastikleri temizlemek için manyetik nanoparçacıkların kullanıldığı bir yöntem geliştirdi.
Çinkonun bitki metabolizmasında önemli bir rol oynadığı biliniyor. Çinko oksitin, yapraklardaki mikroskobik gözeneklerden geçebilen ve bitkide birikebilen, 100 nanometreden daha küçük parçacıklar hâlinde uygulanmasının bitkilere daha fazla besin sağlama rolü olduğu keşfedildi.
Yeni bir araştırmada, atmosferdeki karbondioksit düzeyinin artması sonucu okyanuslarda oluşan asitlenmenin derin sulara doğru ilerlediği anlaşıldı. Bulgulara göre asitlenme, 1.500 metreyi bulan derinliklere inmiş durumda. Bu da çeşitli canlı türleri için yeni bir tehdit anlamına geliyor.