Skip to content Skip to navigation

Beyin Sinir Bilim

Beyin Sinir Bilim

Buradasınız

Bilim insanları sanatın bedenimizi, beynimizi ve davranışlarımızı nasıl etkilediğini son yıllarda daha çok merak edip araştırmaya başladı. Bu yeni bilim dalına da “nörosanat” ismini verdiler. 

“Toddlers, Tech and Talk” isimli çalışma, doğumdan 36 aylığa kadar olan çocukların ev yaşamlarında etkileşim hâlinde oldukları teknolojiler hakkında yayımlanan ilk detaylı rapor özelliğini taşıyor.

Münih, Ludwig Maximilian Üniversitesinden  (LMU) Nöroimmünolog Dr. Lisa Ann Gerdes liderliğindeki bir ekip, bir tür bağışıklık hücresi olan CD8-pozitif (sitotoksik) T hücrelerinin, MS hastalığının erken aşamalarında rol oynadığını gösterdi. 

Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.

Sonuçları Communications Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre yaşlı insanlar, daha önceden dinledikleri müzik parçalarını gençler kadar iyi hatırlayabiliyor. Ancak bunun için beynin bazı bölgelerinin diğer bölgelere göre daha fazla çalışması gerekiyor.

Pek çok bilimsel araştırma, çalışma sırasında verilen molaların sınav gibi uzun süreli hatırlama görevlerine yardımcı olduğunu ve öğrendiğimiz bilgileri kalıcı hâle getirmek için kurulan nöral bağlantıları sağlamlaştırdığını gösteriyor.

Gelişimsel döneme uygun olmayan dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik olarak tanımlanan DEHB çocukluk çağının en sık görülen nörodavranışsal bozukluğu olarak biliniyor.

Zaman algısını laboratuvar ortamında test etmek güçtür. Bir hipoteze göre zaman algımız, belleğimizden ve ne kadar yeni deneyim yaşadığımızdan etkilenir.

Sayfalar

Konuda Ara