Skip to content Skip to navigation

Patates Kızartması Tip 2 Diyabet Riskini Artırıyor mu?

Dr. Özlem Ak

nito100/iStock

Dünyada en çok tüketilen üçüncü gıda ürünü olan patates, tahıl dışındaki en önemli besin kaynağı olarak günlük enerji alımına önemli katkı sağlıyor. Bazı beslenme rehberleri patatesi sebze grubunda sınıflandırıyor. Lif, C vitamini, potasyum, polifenoller ve magnezyum gibi çeşitli besin ögeleri içermesine rağmen önceki araştırmalar, patatesin sağlık üzerindeki etkileri konusunda temkinli olunması gerektiğini vurguluyor.

Çoğu sebzenin sağlık üzerinde yararlı etkileri olduğu konusunda genel bir fikir birliği olsa da patates tüketimi ve tip 2 diyabet arasındaki ilişki hâlâ tartışmalı bir konu olmaya devam ediyor. Yeni bir araştırmaya göre haftada üç porsiyon patates kızartması tüketmek, tip 2 diyabet riskini %20 artırıyor. Ancak aynı miktarda haşlanmış, fırınlanmış veya püre patates tüketmek, riski anlamlı ölçüde artırmıyor. Ağustos ayında The BMJ dergisinde yayımlanan çalışmaya göre farklı şekillerde hazırlanan patates yerine tam tahıllar tüketmek tip 2 diyabet riskini düşürüyor. Patatesi beyaz pirinçle değiştirmek ise riski artırıyor.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.