DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
OpenAI, yapay zekâ teknolojisinde mevcut doğal dil işleme modellerine kıyasla performans ve kullanıcı deneyimi açısından daha gelişmiş özellikler sunan o3 ve o3-mini modellerini tanıttı.
Bilim ve Teknik dergisinin Ayın Sorusu köşesinde Şubat 2025'in sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek beş kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları Yayınları’ndan Geleceği Değiştiren Dokuz Algoritma kitabını hediye edeceğiz.
Bilim ve Teknik Podcast programının yeni bölümünde popüler bilim yazarı ve biyolog Dr. Bülent Gözcelioğlu ile zengin biyoçeşitliliği ile dünyadaki 36 sıcak noktadan biri olan Madagaskar’ı konuşuyoruz.
Finansal okuryazarlık; yatırım, tasarruf, mevduat, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, finansal risk gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanın yanında kişinin bu bilgileri kullanarak kendi parasını dikkatli kullanması, gelecek için birikim yapması gibi çeşitli finansal tutum ve davranışlarda bulunabilmesini ifade eder.
Bilim ve Teknik Podcast programının bu haftaki bölümünde Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na olan yolculuğundan Dünya'ya dönüşüne kadar geçen süreçteki deneyimlerini konuşuyoruz.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Koku moleküllerinin burnumuza ulaşabilmesi için öncelikle buharlaşmaları gerekir. Sonbaharda, hava sıcaklığının düşmesiyle birlikte, buharlaşan molekül sayısı azalır.
Araştırmacılar uzun süredir sentezlenmesi için uğraşılan ve sadece karbon atomlarından oluşan halka şeklindeki molekülü sentezlemeyi ve bunu görünt
Domatesin lezzetini yapısındaki şekerler ve asitler ile birlikte aromatik bileşenler adı verilen birkaç uçucu kimyasal belirler.
Bu durum, yumurtanın yapısında zamanla gerçekleşen fiziksel ve kimyasal değişimlerden kaynaklanıyor.
Yumurtanın rengi tavuğun cinsine bağlıdır. Bu da tavuğun kulakçık rengiyle ilgilidir. Kulakçık rengini, tıpkı insanların deri rengini belirlediği gibi kalıtsal özellikler belirler.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr