Skip to content Skip to navigation

Malzeme Teknolojisi

Malzeme Teknolojisi

Buradasınız

Biyomimikri, yaşadıkları sorunlara çözüm bulabilmek için çeşitli yöntemler geliştiren canlılardan ve daha genel anlamıyla doğadan esinlenerek, kendi sorunlarımıza çözümler bulmayı amaçlayan alanın adıdır. Biyotaklit, biyobenzetim veya biyomimetik olarak da isimlendirilebilir.

Patates, dünyadaki en önemli üçüncü temel gıda ürünü ancak yılda yaklaşık 150 milyon ton bitki atığı ortaya çıkıyor. İngiliz bir girişimci şirket, sürdürülebilir bir kumaş yapmak için patates saplarından lifler elde ederek bu durumun önüne geçmek istiyor.

Güneş enerjisiyle çalışan sistemler, iki aşamadan oluşan döngüsel bir düzeni takip eder. Doğadan ilham alınarak geliştirilen yeni bir tasarım ürünü, iki aşama arasında dışarıdan müdahale gerektirmeden geçiş yapabiliyor

Nanometre ölçeğindeki akışkanlar üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, kuantum sürtünme adı verilen yeni bir olgunun keşfine yol açtı.

Bilim insanları günün birinde sıradan gözlüklere entegre edilerek kullanıcıların kızılötesi ve görünür ışığı aynı anda görmesini sağlayabilecek çok ince bir film geliştirdi.

Çatı yüzeylerinin beyaza boyandığı ya da yansıtıcı bir malzemeyle kaplandığı “serin çatı” olarak da bilinen strateji, sıcaklığı düşürmenin en etkili yolu olabilir.

Termal enerji depolama sistemleri diğer enerji depolama yöntemleri arasında maliyet ve uygulama kolaylığı açısından son derece avantajlı. Son yıllarda üretim yöntemlerinde ve verimliliğinde önemli gelişmeler yaşanan termofotovoltaik sistemler ise termal depolama yöntemlerinin büyük ölçekte uygulamaya geçebilmesine imkân sağlıyor. 

Tekstil ürünlerinin kimyasal yapıları ve suyla nasıl etkileştikleri hakkında fikir sahibi olmak, onları istediğimiz boyutlarda tutmamıza yardımcı olabilir.

Sayfalar

Konuda Ara