Skip to content Skip to navigation

Yapay Zekâ

Yapay Zekâ

Buradasınız

Yapay zekânın iki farklı alanda Nobel kazanması, bu teknolojinin bilimsel ve toplumsal etkisinin büyüklüğünü gösteriyor.

Tesla’nın robotaksi etkinliğinde direksiyon ve pedal içermeyen, indüksiyonla şarj olan ve yapay zekâ ile yolları algılayarak tamamen otonom şekilde hareket eden Cybercab ve Robovan modelleri tanıtıldı.

Meta'nın tanıttığı Movie Gen adlı yapay zekâ modeli, metin ve görüntü girdileri kullanarak tutarlı karakterler oluşturuyor, videoları düzenliyor ve ses ekliyor. 

Yapay genel zekânın (YGZ) oluşturduğu, makinelerin sadece araç değil, iş birlikçi, yaratıcılıkta, yenilikçilikte ve keşifte ortak olduğu bir dünya potansiyeli, aynı zamanda geleneksel rolleri değiştirerek eğitim, beceriler ve iş hayatı gibi rutinlerin yeniden düşünülmesini gerektirebilir.

2024 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne MikroRNA'nın keşfi için Victor Ambros ve Gary Ruvkun; Nobel Fizik Ödülü’ne makine öğrenme yöntemlerinin geliştirilmesi için John Hopfield ve Geoffrey Hinton; Nobel Kimya Ödülü’ne ise hesaplamalı protein tasarımı için David Baker ile proteinlerin yapılarının tahmin edilmesi için Demis Hassabis ve John Jumper layık görüldü. 

Galileo adlı bir araştırma şirketi çeşitli uzunluktaki metinleri kullanarak 22 farklı dil modelinin ne sıklıkla halüsinasyon gördüğünü ölçtü.

İngiltere’de hastaların tıbbi geçmişlerini analiz etmek için kullanılan “C the Signs” adlı uygulamayı kullanan 1400 aile hekiminin %8 oranında daha fazla kanser tespit ettiği görüld

OpenAI, arama motorlarının işleyişini kökten değiştirmeyi amaçlayan SearchGPT’nin prototipini duyurdu. Bu model, geleneksel arama motorlarından farklı olarak, kullanıcıların sorularına doğrudan ve özlü yanıtlar veriyor.

Sayfalar

Konuda Ara