Virginia Tech’teki Fralin Biyomedikal Araştırma Enstitüsünde çalışan bilim insanları, glioblastomaya karşı umut vadeden bir molekül geliştirdi.
PongsakornJun/iStock
Dünya yüzeyindeki su rezervlerinin sadece %1’i içilebilir su niteliğinde. Bu kadar kısıtlı miktarlarda bulunan içilebilir suya olan talep ise her geçen gün artmakta. Peki ihtiyaç duyulan suyu sürdürülebilir kılmak mümkün mü? Bu bağlamda mevcut su kaynaklarını daha verimli kullanmak ve korumak için mikrokabarcık teknolojisinden yararlanarak kirlenen suları arıtmak mümkün olabilir. Bu teknoloji, su arıtımında çevre dostu, enerji verimli ve zararlı kimyasal maddelerin kullanımını azaltan bir tekniği içermesi nedeniyle suyun sürdürülebilirliğine katkı sağlarkengeleneksel yöntemlere kıyasla daha düşük maliyetli ve çevreye daha az zararlı.
Küresel nüfus artışı, iklim değişikliği, su kaynaklarının eşit dağılmaması ve sanayi sektöründeki gelişmeler içilebilir su talebinde keskin bir artışa neden oluyor. 1900’lü yılların başlarında 1,6 milyar olan dünya nüfusu 2022 yılında 8 milyarı aştı. Nüfus artışıyla birlikte
iklim değişikliğinin sebep olduğu olduğu kuraklık ve su kaynaklarının azalması nedeniyle içilebilir suya olan talep küresel ölçekte arttı. Su kaynaklarının coğrafi olarak dünyanın her bölgesinde dengeli bir şekilde dağılmaması, suya erişimi kısıtlı bölgelerde içilebilir su talebinin hızla artmasına neden olmakta.
Ayrıca sanayi ve tarım üretiminde artan su kullanımı içilebilir suya olan talebin yükselmesine neden oldu. Bu bağlamda insanın en temel ihtiyacı olan suyun temini sorununun çözülmesi ve sürdürülebilir su kaynaklarının geliştirilmesi yakın gelecek için büyük önem taşıyor. Suyu gezegenimize dış kaynaklardan getiremeyeceğimize göre mevcut su rezervini dikkate alarak çözümler üretmemiz gerekiyor. Bu noktada atık su arıtma yani atık suyun kirleticilerden arındırılarak doğal çevrenin su döngüsüne aktarılması yıllardır uygulanan bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
Yazarlar: