Skip to content Skip to navigation

Biyoteknoloji

Biyoteknoloji

Buradasınız

Colossal adlı bir biyoteknoloji şirketi, 10.000 yıl kadar önce soyunun tükendiği tahmin edilen ulukurt adlı hayvanı antik DNA kalıntılarını kullanarak klonlama teknolojisiyle yeniden canlandırdığını açıkladı. Bu açıklama bilim dünyasında büyük tartışmalara yol açtı.

Yeni bir sistem sayesinde, sanal gerçeklik (VR) teknolojilerinin kullanıcılara sunduğu deneyimler tat alma duyusunu da kapsayacak şekilde geliştirildi

Michigan Üniversitesinden Matthew Willsey ve ekibi, omurilik yaralanması nedeniyle dört uzvunda da felç olan bir kişinin betnine yerleştirilen beyin-bilgisayar arayüzü sayesinde sanal bir drone'u yalnızca düşünerek kontrol etmesini sağladı.

DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.

Elektroensefalografi (EEG), beyin tümörü, beyin hasarı ve epilepsi nöbeti gibi çeşitli nörolojik durumların teşhisi için kullanılan önemli bir yöntemdir. Bu işlemi daha basit hâle getirmek için bilim insanları, ilk kez hastanın kafa derisine basabilecekleri sıvı bir mürekkep geliştirdi.

Elon Musk’ın nöroteknoloji şirketi Neuralink'in geliştirdiği N1 implantı felç geçiren hastaların düşünce yoluyla robotik kol kontrolü yapmaları için deneme onayı aldı.

Koku hakkında tahminde bulunmak gerçekten hayli zor olsa da yapısal biyoloji, veri analitiği ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmeler sayesinde koku alma kodunu çözmek ve kokuyu dijitalleştirmek mümkün olabilir.

California San Diego Üniversitesindeki (UC) mühendisler, parmak ucu terinde bulunan glikoz, vitamin ve hatta bazı ilaçlar gibi vücuttaki hayati kimyasalların seviyelerini izleyen elektronik bir parmak sargısı geliştirdi.

Sayfalar

Konuda Ara