Günümüzde, yoğun egzersizlerden sonraki günlerde deneyimlenen kas ağrılarının doğrudan laktatla ilişkili olmadığı biliniyor. Bilim insanları, bu ağrıların kaslardaki mikroskobik yırtılmalardan kaynaklandığını düşünüyor
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Günümüzde, yoğun egzersizlerden sonraki günlerde deneyimlenen kas ağrılarının doğrudan laktatla ilişkili olmadığı biliniyor. Bilim insanları, bu ağrıların kaslardaki mikroskobik yırtılmalardan kaynaklandığını düşünüyor
California San Diego Üniversitesindeki (UC) mühendisler, parmak ucu terinde bulunan glikoz, vitamin ve hatta bazı ilaçlar gibi vücuttaki hayati kimyasalların seviyelerini izleyen elektronik bir parmak sargısı geliştirdi.
Bilim ve Teknik dergisi Zekâ Oyunları köşesinde Kasım 2024'ün soruları yayınlandı. Bu ayın sorularına ve geçen ayın çözümlerine buradan ulaşabilirsiniz.
Çin’deki Lanzhou Üniversitesinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, yüksek enlemlerde küresel ısınmanın en güçlü etkisi kış sıcaklıkları üzerinde görülmesi, toprakların umduğumuzdan daha az karbon tutması anlamına gelebilir.
Kasım ayında çıplak gözle fark edilebilen gezegenlerin hepsini gece yarısından önce gökyüzünde görmek mümkün. Leonid (Aslan) gök taşı yağmuru ise 17-18 Kasım gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
2024 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne MikroRNA'nın keşfi için Victor Ambros ve Gary Ruvkun; Nobel Fizik Ödülü’ne makine öğrenme yöntemlerinin geliştirilmesi için John Hopfield ve Geoffrey Hinton; Nobel Kimya Ödülü’ne ise hesaplamalı protein tasarımı için David Baker ile proteinlerin yapılarının tahmin edilmesi için Demis Hassabis ve John Jumper layık görüldü.
Ganesh Gowrishankar ve meslektaşları, bir kullanıcının sadece küçük boyun hareketleriyle tüm etrafını kolaycagörmesini sağlayan bir sistem geliştirdi.
Geçtiğimiz ay sosyal medyadaki en popüler paylaşımlardan biri Boston Dynamics’in geliştirdiği Atlas adlı insansı robotun son versiyonunu gösteren bir videoydu.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr