Skip to content Skip to navigation

Gökbilim ve Uzay Araş.

Gökbilim ve Uzay Araş.

Buradasınız

 Merkür, Venüs ve Satürn mayıs ayında şafak vakti gökyüzünde görülebiliyorlar. Mars ve Jüpiter ise gün batımından sonra gökyüzünde. Mayıs ayı boyunca etkinliğini devam ettiren Eta Aquarid Gök Taşı Yağmuru da 5 Mayıs’ta en yüksek etkinliğe ulaşıyor.

Tim Johnson / Curtin Üniversitesi

Pilbara bölgesinde keşfedilen saçılma konileri

Bugüne kadar keşfedilen ötegezegenlerin özelikleri incelendiğinde iki ayrı popülasyon eksikliği dikkat çekiyor. Araştırmacılar, bu popülasyon eksikliklerini açıklamak için çeşitli hipotezler öne sürmeye başladı.

Nisan ayında Mars ve Jüpiter gün batımında gökyüzünde görülebilirken Merkür, Venüs ve Satürn şafak vakti gökyüzünde tekrar belirlemeye başlıyor. Lyrid (Çalgı) Gök Taşı Yağmuru 21-22 Nisan gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor.

Yerli teknolojilerle tasarlanan ve üretilen bir uzay aracının Ay’a gönderilmesi hedefi doğrultusunda başlatılan Ay Araştırma Programı Projesi’nin 3. Bilimsel Çalışma Grubu Toplantısı 11-12 Şubat 2025 tarihlerinde yapıldı.

Ay’ın yüzeyindeki Schrödinger Çarpma Havzası’nda, boyutları ABD’nin Arizona eyaletindeki Büyük Kanyon ile karşılaştırabilir düzeyde olan iki kanyon keşfedildi.

Bennu Asteroiti’nden Dünya’ya getirilen örneklerde DNA ve RNA’yı oluşturan beş nükleobaz ve proteinleri meydana getiren 20 amino asidin 14’ü tespit edildi.

Bilim ve Teknik Podcast programının bu haftaki bölümünde Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile Uluslararası Uzay İstasyonu'na olan yolculuğundan Dünya'ya dönüşüne kadar geçen süreçteki deneyimlerini konuşuyoruz.

Sayfalar

Konuda Ara