Skip to content Skip to navigation

Gökbilim ve Uzay Araş.

Gökbilim ve Uzay Araş.

Buradasınız

Şubat ayında çıplak gözle görebileceğiniz gezegenlerin hepsi gün batımında gökyüzünde. Ufkun üzerindeki yüksekliği her geçen gün azalan Satürn, görüş alanımızdan yavaş yavaş ayrılırken Venüs ve Jüpiter ise gökyüzünün en parlak üyeleri oluyor.

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Güneş hakkında bilimsel çalışmalar yapmak amacıyla, iki uyduyu 5 Aralık’ta uzaya gönderdi. Proba-3 adı verilen vprojede uydulardan birinin görevi, Güneş’i gözlemleyecek diğer uydu için yapay Güneş tutulmaları oluşturmak olacak.

Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Rengin Özgür Uzilday ve Doç. Dr. Barış Uzilday'ın iki projesi Türk Uzay Ajansı’nın üyesi olduğu Asya-Pasifik Uzay İş birliği Örgütü’nün (APSCO) proje çağrısı kapsamında kabul edildi.

Ocak ayında Güneş’in batışıyla birlikte Venüs, Satürn ve Jüpiter gökyüzünde beliriyor. İlerleyen saatlerde Mars, doğu yönünde ufuktan doğarken önce Venüs sonrasında ise sırasıyla Satürn ve Jüpiter, batı yönünde ufuktan batıyor. Merkür ise Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor.

Yeni bir araştırmada uzayda olmanın etkileri sonucunda astronotların kısa süreli belleklerinde, bilgi işleme hızlarında ve dikkat becerilerinde bir zayıflama meydana geldiği yönünde bulgular elde edildi.

İki gök bilimcinin yaptığı çalışmalar, Güneş siteminde dolanan çeşitli gök taşlarının gezegenler arası yolculuk yapmak için kullanılabileceğini gösteriyor.

Jüpiter, aralık ayında karşı konuma geliyor. Gözlem için son derece uygun olduğu bu konumdayken yılın en büyük ve parlak Jüpiter’ini gözlemleme fırsatını kaçırmayın. 

Journal of Neurochemistry'de yayımlanan bir çalışma, Galaktik Kozmik Radyasyon'a (GKR) maruz kalmanın, dişi kemirgenlerde de uzun süreli öğrenme eksikliklerine neden olabileceğini, CDDO-EA adı verilen antioksidan ve anti-inflamatuar bir bileşikle beslenmesinin ise GKR maruziyetinin bilişsel etkisini azalttığı tespit edildi.

Sayfalar

Konuda Ara