Skip to content Skip to navigation

Kozmoloji (Evrenbilim)

Kozmoloji (Evrenbilim)

Buradasınız

Güneş Sistemimizde tespit edilen ilk yıldızlararası cisme Oumuamua adı verildi. Oumuamua Hawaii dilinde “uzak bir yerden ilk defa gelen haberci” anlamına geliyor. 

Merkür: Gün doğmadan önce doğu ufkunda ayın ilk yarısına kadar gözlenebilecek. Özellikle ayın 16’sında Mars ile birbiri-ne değecek kadar yakınlaşmaları görülmeye değer. İkiliye daha yüksekte parlayan Venüs eşlik ediyor.

Bugün evrenin büyük ölçekteki yapısıyla ilgili hâlâ cevaplanmayı bekleyen sorular var: “Eğer karanlık madde varsa doğasını nasıl anlayabiliriz?”, “Karanlık enerji boş uzayın enerjisi midir, yoksa kozmolojik sabit midir?”, “Acaba karanlık madde ve karanlık enerji diye bir şey yok da genel görelilik kuramında bir hata mı var?”. 

Geceleri gökyüzünde, uzaklardaki bir şehir ışığı gibi parıldar Jüpiter. Güneş Sistemi’ndeki kütlesi en yüksek gezegen olarak bizleri, sistemin derinliklerinden gelen göktaşlarından koruyan bu kocaman komşumuzun, bilmediğimiz iki uydusu daha olduğunu keşfettik.

Çekirdek’i gönderdikten sonra boş oturmadık elbette. Hemen ikinci filonun, Fidan’ın hazırlıklarına giriştik. Çekirdek güneş yelkenlisini kullandığımız ilk büyük çaplı projeydi, o yüzden bu teknolojide hayli acemi sayılırdık. Daha öğrenecek çok şeyimiz vardı.

Güneş Sistemimizde yaşam olduğu düşünülen gök cisimlerinden biri de Jüpiter’in uydusu Europa. Yüzeyi tamamen buzdan oluşan Europa’daki geniş buz tabakalarının altında ise sıvı halde su bulunduğu biliniyor.

Bir grup araştırmacı, KIC 9832227 olarak bilinen yıldız çiftinin 2022’de birleşip patlayarak kısa süre için de olsa gökyüzünün en parlak nesnesi haline gelebileceği tahmininde bulundu. 

Sayfalar

Konuda Ara