Skip to content Skip to navigation

Merak Ettiklerimiz

Merak Ettiklerimiz

Buradasınız

Her ne kadar yılın dört mevsiminde şimşek ve gök gürültüsü meydana gelse de, özellikle mevsim geçişlerinde, yani ilkbahar ve sonbahar aylarında daha sık görülür.

Apokrin bezlerin ürettiği teri kıvamlı hâle getiren bileşenlerden ikisi yağlar ve proteinlerdir. Terin kendisi kokusuz olsa da koltuk altlarında bulunan bakteriler, bu maddeleri parçalayarak kokusu rahatsız edici bulunabilen yan ürünler açığa çıkarır. 

Çiğ sebze ya da meyve tüketmenin ishale yol açmasının başlıca nedenlerinden biri sebze ve meyvelerde bulunan liflerdir. İkincisi fruktoz şekeri ve sorbitol, üçüncüsü ise kısaca “FODMAP”lar (fermente olabilen oligosakkarit, disakkarit, monosakkarit ve polioller) olarak anılan karbonhidratlardır.

Hayvanlarda bulunan venom adı verilen zehir türü, etkisini ısırılma, sokulma ya da bir yara yoluyla kana karıştıkları zaman gösterir. Ağız yoluyla alındıklarında ise genellikle sindirim sistemindeki enzimler tarafından parçalanarak etkisiz hâle gelirler. 

Kişniş bitkisini sevenler onu ferahlatıcı, hoş bir kokuya bir tada sahip olarak nitelendirirken kişnişin kokusunu sabuna benzeten ve hiç beğenmediği için ondan uzak durmaya çalışanlar da var. Araştırmalar bu net beğeni farkının genetik kökenleri olabileceğini işaret ediyor.

4,5 milyar yıl kadar önce Ay ile Dünya arasındaki mesafe günümüzdekinin 17'de 1'i kadardı. Ay zamanla gezegenimizden uzaklaştı ve mevcut konumuna ulaştı. Uydumuz her yıl Dünya’dan ortalama 3,8 cm uzaklaşmaya devam ediyor.

Çoğu bitkisel organizmada, morötesi ışığı algılayabilen UVR8 adındaki protein bulunur. Bu önlemlere rağmen bitkiler uzun süre morötesi ışınlara maruz kaldığında ya da koruyucu kimyasal maddeleri yeterli miktarda üretemediğinde bitki hücreleri zarar görebilir

Saç tellerinin ve dolayısıyla saçların tamamının nasıl bir şekle bürüneceği saçın yapısında bulunan keratin proteinlerinin birbirine nasıl tutunduğuna bağlıdır.

Sayfalar

Köşede Ara

Siz de Soru Gönderin