Çiğnediğiniz sakızı yanlışlıkla yuttuğunuzda yıllarca midenizde ya da bağırsaklarınızda kalabileceği söylentisinin sindirimle ilgili kısmında bir gerçeklik payı olsa da vücutta kalma süresi yıllarla değil saatlerle ifade edilebilecek ölçüdedir.
Colossal adlı bir biyoteknoloji şirketi, 10.000 yıl kadar önce soyunun tükendiği tahmin edilen ulukurt adlı hayvanı antik DNA kalıntılarını kullanarak klonlama teknolojisiyle yeniden canlandırdığını açıkladı. Bu açıklama bilim dünyasında büyük tartışmalara yol açtı.
St. Louis, Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi Bölümünden Dr. Farshid Guilak ve Dr. Ruhang Tang, gen terapisini kullanarak zararlı yağ asitlerini faydalı olanlara dönüştürmenin yeni bir yolunu keşfetti.
DNA, canlıların özelliklerini belirleyen bilgileri taşıyan ve bu özelliklerin nesilden nesle aktarılmasını sağlayan biyolojik moleküldür. Canlıların vücudundaki tüm yaşamsal olaylar, DNA’daki bu kalıtsal bilgiler doğrultusunda gerçekleşir. Gelin DNA’yı daha yakından tanıyalım!
2024 yılı Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’ne MikroRNA'nın keşfi için Victor Ambros ve Gary Ruvkun; Nobel Fizik Ödülü’ne makine öğrenme yöntemlerinin geliştirilmesi için John Hopfield ve Geoffrey Hinton; Nobel Kimya Ödülü’ne ise hesaplamalı protein tasarımı için David Baker ile proteinlerin yapılarının tahmin edilmesi için Demis Hassabis ve John Jumper layık görüldü.
Davis, California Üniversitesi ve Yenilikçi Genomik Enstitüsünden araştırmacılar, metan emisyonlarını azaltmak veya ortadan kaldırmak amacıyla ineklerin midesindeki mikroorganizmaları genetik olarak değiştirmek için CRISPR teknolojisini kullanıyor.
Korku koşullamasının genetik yollarla türün diğer bireylerine aktarılıp aktarılamadığını asetofenon adlı, parfümeride kullanılan hoş kokulu bir madde üzerinden test eden araştırmacılar, tehlikelere karşı hayatta kalmaya yardımcı olduğu için korkuların genetik yolla aktarılabileceğini belirtiyor.
İnsanlar sarıdan kızıla, beyazdan siyaha farklı ten renklerine sahip olabiliyor. Ten rengini belirleyen ise deride bulunan melanin pigmentinin türü ve miktarı.