Kesme aralıkları yaklaşık olarak eşit de olsa saç ve tırnakların uzama miktarlarının bireyler arasında farklılık göstermesinin nedeni genetik özellikler ve bazı biyokimyasal süreçlerle ilişkili.
Eylül ayı Merkür’ü şafak vakti gözlemlemek için son derece uygun bir dönem. 8 Eylül’de karşı konumdan geçecek olan Satürn ise bütün gece gökyüzünde görülebiliyor.
Bilinen tüm çok hücreli canlıların aksine mitokondri ve mitokondriyal DNA'ya sahip olmayan Henneguya salminicola adlı parazit, oksijen kullanmadan yaşayabilen bir hayvan türüdür.
Beyin hücrelerindeki DNA hasarı birikiminin uyku baskısını artırarak yorgunluk hissine yol açtığı varsayımında bulunan bir grup araştırmacı, zebra balığının larvalarıyla gerçekleştirdikleri...
Bilim ve Teknik dergisi Ayın Sorusu köşesinde Ağustos 2024 yayımlanan Cücelerin Külahlarının İki Renge Boyanması sorusunun çözümü açıklandı ve doğru çözenler belli oldu.
Yapılan bir araştırmada, dünyanın çeşitli yerlerindeki çöllerde bulunan bir yosun türünün, başka hiçbir yaşam biçiminin hayatta kalamayacağı çevresel koşullara dayanabildiği gösterildi.
30 Mayıs’ta NASA’nın Curiosity keşif robotunun üzerinden geçmesi sonucu ezilerek çatlayan kayaçta, element hâlinde kükürt bulundu. Bu beklenmedik keşifle Mars’ta ilk defa saf kükürte rastlanmış...
Bilim insanları günün birinde sıradan gözlüklere entegre edilerek kullanıcıların kızılötesi ve görünür ışığı aynı anda görmesini sağlayabilecek çok ince bir film geliştirdi.
Ganesh Gowrishankar ve meslektaşları, bir kullanıcının sadece küçük boyun hareketleriyle tüm etrafını kolaycagörmesini sağlayan bir sistem geliştirdi.
Elektron mikroskobundan elde edilen görüntülerin yapay zekâ algoritmaları ile birleştirmesiyle beynin iç yapısına dair daha önce görülmemiş detayları ortaya çıkarıyor.
Çeşitli yüzeylerin ve malzemelerin viral hastalıkların bulaşmasını azaltmaya nasıl yardımcı olabileceğini araştıran bilim insanları, reçine ile işlenmiş plastiğin antiviral bir yüzey malzemesi...
NIST araştırmacıları, 3D yazıcıların doğru dozajlarda ve doğru kimyasal karışımıyla ilaç üretmesini sağlayacak bir yöntem geliştirdi.
Çatı yüzeylerinin beyaza boyandığı ya da yansıtıcı bir malzemeyle kaplandığı “serin çatı” olarak da bilinen strateji, sıcaklığı düşürmenin en etkili yolu olabilir.
Hollanda’daki Radbound Üniversitesinden araştırmacılar, yapay zekâ sisteminin beynin hangi bölgesine odaklanacağını öğrendiğinde elde edilen görüntülerin gerçeğe en yakın canlandırmalar olduğunu...
Levha tektoniğinin yaklaşık 3 milyar yıl önce başladığı düşünülse de, yeni araştırmalar bunun 4 milyar yıl önce başladığını öne sürüyor.
Yeni tasarlanan akıllı toprak, bitkilerin su ve besin ihtiyacını karşılamak için havadaki suyu emebiliyor ve kontrollü gübre salınımı sağlıyor.
İlaçların güvenli bir şekilde taşınmasını kolaylaştırmaya yönelik araştırmalar yapan bilim insanları, protein temelli ilaçların taşınmasını ve saklanmasını kolaylaştıracak bir yöntem geliştirdi...
Dünya Uzay Haftası ile ilgili ayrıntılı bilgi ve etkinlik önerileri için Dünya Uzay Haftası Derneği'nin internet adresiniziyaret edebilirsiniz.
Önde gelen siber güvenlik firmalarından CrowdStrike’ın rutin bir yazılım güncellemesi, beklenmedik bir şekilde global çapta bir ağ kesintisine yol açtı.
Pod 4 adındaki teknolojik yatak örtüsü yatağınızı soğutabiliyor, ısıtabiliyor, yükseltip alçaltabiliyor. Ayrıca uyku düzeninizi takip ediyor ve bir uygulama aracılığıyla uyku ölçütlerinizi...
MIT öncülüğündeki Data Provenance Initiative’in yeni araştırması, yapay zekâ modellerini eğitmek için kullanılan içeriklerde önemli bir düşüş olduğunu ortaya koydu.
Aescape firmasının geliştirdiği otomatik masaj robotunun vücuda uyguladığı basınç seviyesi ayarlanabiliyor. Ancak robo-masör şimdilik sadece sırt bölgesine odaklanıyor.
Waymo’nun Robotaxi hizmeti ile yolcular, mobil uygulama aracılığıyla taksilerini çağırıyor ve istedikleri yere insan müdahalesi olmadan ulaşabiliyor.
Matrax sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek 10 kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları tarafından yayımlanmış Kara Delik Bir Delik Değildir başlıklı kitap hediye edilecek.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Ağustos 2024 yayımlanan Kropki oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve doğru çözenler belli oldu.
Eylül 2024'ün sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek beş kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları Yayınları’ndan Aritmertik kitabını hediye edeceğiz.