Ivan-balvan/iStock
İlaçlarını almayı hatırlamakta güçlük çeken kişiler için birkaç ilacın bir günlük tek bir hapta birleştirilmesi ya da sağlık ihtiyaçlarınıza en uygun ilaçların kişiselleştirilmiş dozlarda evinizin yakınındaki eczaneden anında temin edilmesi yeni bir sistem olan 3 boyutlu (3D) ilaç baskısının potansiyel avantajlarından sadece birkaçı.
ABD Gıda ve İlaç İdaresi 2015 yılında, epilepsi tedavisinde kullanılmak üzere ilk 3D yazıcıda basılan ilacı onayladı. Bazı ilaç üreticileri bu tür ilaçları geliştirmek için çalışmalarına devam ediyor. Ancak 3D ilaç baskısının yaygın olarak kullanılmaya başlanmasından önce, kişilerin doğru ilacı ve dozu almasını sağlayacak en etkili kalite kontrol yöntemlerinin belirlenip uygulanıyor olması gerekiyor. Çünkü baskı işlemi sırasında bir ilacın içeriğinin küçük bir yanlış ölçümü veya karışımı bile hastaların sağlığını tehlikeye atabilir.
ABD Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsünden (NIST) araştırmacı Thomas P. Forbes, Molecular Pharmaceutics dergisinde yayımlanan çalışmasında, 3D yazıcıların doğru dozajlarda ve doğru kimyasal karışımıyla ilaç üretmesini sağlayacak en iyi prosedürleri ve protokolleri geliştirmeye yönelik “tasarım yoluyla kalite” analizi yöntemini uyguladı. Bu çalışma özelinde kişiselleştirilmiş ilaç basabilen mürekkep püskürtmeli yazıcılar ve benzeri sistemlere odaklanıldı. Kullanılan üç boyutlu yazıcı, üretilmesi planlanan ilacın içeriklerini sıvılaştırılmış malzemeler veya “mürekkepler” halinde bir tepsideki küçük oluklara veya doğrudan kapsüllere ileten enjektörlere sahip. Dondurarak kurutma ve diğer yöntemlerle sıvı haldeki ilaç bir tablete dönüştürülebiliyor ya da toz halinde bir kapsülün içine konulabiliyor.
Hatta ağızda çözünen ince bir film üzerine de yerleştirilebiliyor. Makalede, bu araştırmanın asıl amacının 3D ilaç baskısında kalite kontrolünü sağlayabilmek için birkaç olası yöntemi ve tekniği tanımlamak ve test etmek olduğu, herhangi bir tavsiye verme amacı güdülmediği özellikle belirtiliyor.
Kaynak: