Skip to content Skip to navigation

Evrenin Havai Fişekleri: Süpernova, Gama Işını ve Magnetar Patlamaları

Bilim ve Teknik

Richard Kail/Science Photo Library

Konuğumuz, Sabancı Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Göğüş.

Işık kirliliğinin bulunmadığı bir yerde bulutsuz bir gecede gökyüzüne baktığımızda karşımıza çıkan haşmetli görüntü bizde genellikle sakinlik ve dinginlik duyguları uyandırır. Ancak bizden çok uzaklarda, gök adaların içinde aslında herşey o kadar sakin ve dingin değildir. Bu bölümümüzde astrofizik uzmanı Ersin Hocamızla, pek çoğumuzun bir yerlerde kulağına çalınan ancak tam olarak ne olduğunu muhtemelen çok azımızın bildiği süpernova patlamaları, gama ışını patlamaları ve magnetar patlamaları hakkında konuşuyoruz.

Yıldızlar nasıl oluşur? Süpernova patlaması nedir? Süpernova patlaması sonucunda ne olur? Gama ışını patlaması nedir? Gama ışını patlamaları bize neler anlatır? Magnetar patlaması nasıl oluşur? Nötron yıldızı nedir?

Tüm bunlar ve daha fazlası yeni podcast bölümümüzde. Evrendeki gösterişli ama gizemli olaylar olan devasa patlamaları keşfetmeye hazır mısınız?

Nesiller büyüten dergi Bilim ve Teknik, bilim insanlarının rehberliğinde, heyecan ve ilham verici keşif yolculuklarına çıktığı podcastlerle her perşembe saat 20.00'de sizlerle. Bilim ve Teknik podcast kanallarını Apple Podcast, Spotify, SoundCloud ve YouTube platformlarından dinleyebilirsiniz.

Apple Podcast | Spotify | SoundCloud | YouTube