Skip to content Skip to navigation

Buradasınız

Uykuzuluk Nelere Yol Açıyor?

Pınar Dündar

Uykusuzluğun vücutta ne gibi etkileri olduğuna dair en önemli bilimsel çalışmalardan biri Randy Gardner’ın 1964’te, henüz 17 yaşındayken 264 saat uykusuz kalması sırasında yapılmış. Stanford Üniversitesi’nden psikiyatrist William C. Dement’in gözlem yaptığı 11 gün boyunca Gardner’ın vücudunda adım adım gerçekleşen
değişimler kaydedilmiş.

Çalışmada, üç gün sonra Gardner’ın moralinin daha düşük olduğu ve koordinasyon becerisini kaybetmeye başladığı, koku alma duyusunun zayıfladığı görülmüş. Gardner beşinci günde halüsinasyon görmeye başlamış. Sonrasında yapılan analizlerde ise Gardner’ın göründüğü kadar uyanık olmadığı, beyninin çeşitli bölgelerinin zaman zaman kısa uykuya geçtiği gözlenmiş.

11 gün uykusuz kalmak her ne kadar Gardner’ın sağlığı üzerinde uzun vadede bir tehlike yaratmasa da uzmanlar bu konuda risk almamak gerektiğini söylüyor. Nitekim uykusuzluğun hem motorlu taşıt kazaları hem de iş kazaları oranını artırdığına dair veriler var. Örneğin günde 5 saatten az uyuyan bir işçinin iş kazası geçirme olasılığı 7 saat uyuyan bir işçiye göre 2,7 kat fazla. Bunun yanı sıra uykusuzluğun uzun vadede obezite, tip-2 diabet, kalp rahatsızlığı ve depresyon riskini artırdığı biliniyor.

Kaynaklar: