Parçacık fiziği ya da yüksek enerji fiziği, maddenin temel parçacıkları üzerine çalışan günümüzün en aktif fizik araştırma alanlarından biri. Yaklaşık yüz yıl önce keşfedilen ve maddenin temel yapı taşlarından biri olan protonla ilgili çalışmaların sayısı nötrinolar ya da Higgs bozonu gibi diğer parçacıklarla ilgili çalışmaların sayısından çok daha az. Önemli bilimsel gelişmelere rağmen proton hâlâ gizemini koruyor. Ancak protonun yapısını tam olarak kavramadan maddenin yapısını anlamak da pek mümkün değil. Bu ayki yazısında Mahir Ocak proton konusunu bilinen ve bilinmeyen tüm yönleriyle ele alıyor. Görünen o ki protonun yapısının anlaşılması için daha birçok araştırma yapılması gerekiyor. Bu ayki posterimiz parçacık fiziğinin standart modelindeki temel parçacıklara ve etkileşimlere kapsamlı bir şekilde yer veriyor.
Özlem Ak “Bağırsak Bakterilerimize İyi Bakalım” başlıklı yazısında sağlığımıza önemli yararları olan bağırsak bakterileriyle nasıl tanıştığımızı ve vücut hücrelerimizden bile fazla olan sayılarının zamanla nasıl değiştiğini anlatıyor. Pınar Dündar “Geçmişi Yeniden Yazmak: Ya Başka Türlü Olsaydı?” başlıklı yazısında geçmişe dair alternatifler geliştirme durumunun ne zaman ve ne yönde tetiklendiğine ilişkin ilginç bilgileri özetliyor. Tuncay Baydemir bu ayki yazısında profesyonel sporda başarıyla kullanılan giyilebilir teknolojik cihazlara değiniyor.
Prof. Dr. Nuhan Puralı bir bilim insanının antik Çin tıbbını ve modern bilimi harmanlayarak elde ettiği, Nobel Ödülü’ne kadar uzanan başarısını gözler önüne seriyor. Prof. Dr. Ali Sinan Sertöz ise bu ayki yazısında geniş çaplı çalışmalar yapan ve disiplinler arası bir bilim dalı olan yöneylem araştırmasının öyküsünü anlatıyor.
Dergimizde “Düşünme Kulesi” ve “Ben Çözerim” köşelerinde yer alan ödüllü soruları çözenler arasından çekilişle belirlenen okurlarımıza her ay bir kitap hediye etmeye devam ediyoruz. “Haftanın Ödüllü Sorusu” yarışması için sosyal medya hesaplarımızı da takip edebilirsiniz. Yaz boyu her ay vereceğimiz “Akıl Oyunları ve Satranç” özel ekinin birinci kitapçığını bu ay veriyoruz. Ferhat Çalapkulu ve Kıvanç Çefle’nin hazırladığı bulmacaları keyifle çözeceğinizi umuyoruz.
Dergimizin içeriğinden seçerek hazırladığımız bilimsel ve teknolojik bilgileri artık Bilim ve Teknik YouTube kanalından hem “Sesli Bilim” hem de içerik tanıtım videoları aracılığıyla takip edebileceksiniz. Dergimizin hayatınızdaki yerini, size neler kattığını, geleceğinize nasıl yön verdiğini bizlerle sürekli paylaşmanızı bekliyoruz (bteknik@tubitak.gov.tr).
Bu sayımızı da keyifle okumanızı diliyor, Temmuz sayımızı sabırsızlıkla bekleyeceğinizi umuyoruz.