DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Aralarında Koç Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Sitti’nin de olduğu bir grup araştırmacı, ilaçları vücutta hedeflenen bölgelere etkili bir şekilde ulaştıran çiçek şeklinde nanoparçacıklar geliştirdi.
Sıcaklık, ortamın asitlik derecesi (pH), basınç ya da manyetik alan gibi dış faktörlerin etkisiyle özellikleri amaca uygun biçimde kontrol edilebilen malzemeler akıllı malzemeler olarak adlandırılır.
Singapur Ulusal Üniversitesi ve Tsinghua Üniversitesindeki araştırmacılar, kullanıcıların vücuduyla temas etmeden kalp atışı ve solunum gibi biyolojik sinyalleri takip edebilen yeni bir sensör geliştirdi.
Biyomimikri, yaşadıkları sorunlara çözüm bulabilmek için çeşitli yöntemler geliştiren canlılardan ve daha genel anlamıyla doğadan esinlenerek, kendi sorunlarımıza çözümler bulmayı amaçlayan alanın adıdır. Biyotaklit, biyobenzetim veya biyomimetik olarak da isimlendirilebilir.
Patates, dünyadaki en önemli üçüncü temel gıda ürünü ancak yılda yaklaşık 150 milyon ton bitki atığı ortaya çıkıyor. İngiliz bir girişimci şirket, sürdürülebilir bir kumaş yapmak için patates saplarından lifler elde ederek bu durumun önüne geçmek istiyor.
Güneş enerjisiyle çalışan sistemler, iki aşamadan oluşan döngüsel bir düzeni takip eder. Doğadan ilham alınarak geliştirilen yeni bir tasarım ürünü, iki aşama arasında dışarıdan müdahale gerektirmeden geçiş yapabiliyor
Nanometre ölçeğindeki akışkanlar üzerine yapılan bilimsel çalışmalar, kuantum sürtünme adı verilen yeni bir olgunun keşfine yol açtı.
Bilim insanları günün birinde sıradan gözlüklere entegre edilerek kullanıcıların kızılötesi ve görünür ışığı aynı anda görmesini sağlayabilecek çok ince bir film geliştirdi.