Skip to content Skip to navigation

Saç ve Tırnakların Uzama Hızı Kişiden Kişiye Değişkenlik Gösterir mi?

Mesut Erol

Jezabel Nuarte/iStock

Kafa derimiz üzerinde bulunan saç adını verdiğimiz kıllar, sağlıklı bir insanda ayda ortalama 1,3 santimetre uzar. El tırnaklarımızın aylık ortalama uzama hızı 3,5 milimetre iken ayak tırnaklarımızınki elimizdekilerin yaklaşık yarısı kadardır. Saç ve tırnaklarımızın uzunluğunu kontrol altında tutmak için belirlediğimiz aralıklarla onları keser ya da kestiririz. Ancak bu zaman aralıkları yaklaşık olarak eşit de olsa saç ve tırnakların uzama miktarları bireyler arasında farklılık gösterebilir. Farklılığın nedeniyse genetik özellikler ve bazı biyokimyasal süreçlerde saklı.

İçeriğinde bol miktarda keratin adındaki proteini bulunduran saç ve tırnaklarımız, deri altındaki matriks hücreleri tarafından üretilir ancak büyüme hızları ve hücresel organizasyonları bakımından birbirinden farklı yapılardır. Tırnak tabanındaki deri altında tırnağa dönüşecek hücreler, düzenli olarak bölünür ve önceden oluşmuş hücreleri tırnak yatağı boyunca iter. Saç telleri ise deri altındaki folikül adı verilen bir keseyle sarılmış kökün içinde büyür. Buradaki matriks hücrelerinden yeni saç hücreleri üretildikçe derinin yüzeyine doğru itilir. Sonra da sertleşerek canlılığını yitirir ve saç gövdesine dönüşür.

Tırnaklarımızdan farklı olarak saç tellerimizin uzama süreci dört farklı evresi olan döngüler hâlinde gerçekleşir. Büyüme, geçiş, dinlenme ve dökülme olarak adlandırılan bu evreler her folikülün ömrü boyunca 10 ila 30 kez tekrarlanır. Tüm saç köklerinde bu evreler eş zamanlı olarak gerçekleşmez. Dinlenme sonrasında dökülme evresine geçen saç tellerinden günde ortalama 100 kadarını kaybederiz ve bu foliküllerde yeni saç teli için büyüme evresi başlatılır.

Saç ve tırnakların uzamasına etki eden öncelikli faktör genetiktir. Örneğin kardeşlerin, özellikle de tek yumurta ikizlerinin tırnak uzama hızları birbirine yakındır. Yaş da saç ve tırnakların büyüme hızında oldukça etkindir. Yüksek metabolizma ve hücre bölünme hızına sahip genç bireylerde bu yapıların uzama hızları da yüksektir. Öte yandan farklılaşan hormonal değişimlerin de etkisinden söz edilebilir. Örneğin menopozda veya stres hormonu olarak da bilinen kortizolün düzeyi arttığında tırnak ve saç büyüme hızları düşerken gebelikteki hormon değişimler bu yapıların uzama hızlarını genellikle yükseltir.

Saç ve tırnaklarda keratine ek olarak su, yağ ve çeşitli mineraller gibi maddeler de bulunur. Bu nedenle beslenme de saç ve tırnakların uzama hızını ve dayanıklılığını etkiler. Örneğin demir ve çinko mineralleri bakımından yetersiz bir beslenme, büyüme evrelerini bozarak veya telleri zayıflatarak saç dökülmesine yol açabilir, tırnak kırılmasına neden olabilir.

Kaynaklar: