Skip to content Skip to navigation

Yaşımız İlerledikçe Vücut Kokumuz Değişir mi?

Mesut Erol

tarinoel/iStock

Vücut kokumuz yaşamımız boyunca değişir. Bebeklik döneminde sahip olduğumuz çoğu insan tarafından sevilen vücut kokusu çocukluk, gençlik ve yetişkinlik dönemleri boyunca farklı karakteristikler gösterir. İleri yaşlarda ise hafif tatlı, çimen ya da yağlı gibi nitelendirilebilen bir vücut kokusu ortaya çıkar. Yapılan çalışmalar, deride üretilen bir kimyasal maddenin ileri yaşlarla ilişkilendirilen kokuya neden olduğunu gösteriyor.

Araştırmacılar, bu kokunun insan vücudunda doğal olarak bulunan nonenal adlı kimyasal maddenin, kimyasal formülü aynı ancak atomların bağlanma düzeni farklı olan 2-nonenal versiyonundan kaynaklandığını düşünüyor. 2-nonenal molekülü, 40 yaş civarında vücutta üretilmeye başlar ve yaşlandıkça miktarı artar. Bu durum, ciltteki kimyasal süreçlerin ilerleyen yaşla birlikte farklılaşmasından kaynaklanır.

Cildimiz, dış dünyayla vücudumuz arasında oluşturduğu bariyeri güçlendirmek için çeşitli yağ molekülleri üretir. Cildin en dış katmanı olan stratum corneum’da bulunan bu moleküller, vücuda zarar verebilecek maddeleri dışarıda, suyu ise içeride tutmaya yardımcı olur. Yağ molekülleri havadaki oksijenle kimyasal etkileşime girerek oksitlendiğinde ortaya yeni maddeler çıkar. Diğer yandan vücudumuz, ihtiyaç duyduğu bu moleküllerin bozunmasını önlemek için antioksidanlar üretir.

İlerleyen yaşlarda insan vücudunun ürettiği antioksidan miktarı azalır. Bunun sonucunda oksitlenen yağ moleküllerinin sayısı artış gösterir. Öte yandan vücuttaki hormanal değişimler de zamanla ciltte üretilen yağ molekülü türlerinin farklılaşmasına neden olur. Üretilen yeni moleküllerin oksitlenmesiyle de ortaya 2-nonenal maddesi çıkar. Yaş ilerledikçe antioksidan düzeyi daha da düştüğü için 2-nonenal'in miktarı artar. Böylece ileri yaşlarla ilişkilendirilen 2-nonenal'in kokusu belirginleşir.

2-nonenal molekülleri suda çözünmediği için vücudun suyla temasıyla miktarı pek değişmez. Sabun gibi temizleyiciler suda çözünmeyen bazı maddeleri ortadan kaldırabilse de ciltteki tüm yağ moleküllerini temizlemeleri pek tercih edilmez. Çünkü vücut yüzeyindeki tüm yağları ortadan kaldırmak, cildin çok kurumasına ve gerginlik, tahriş gibi rahatsız edici hislere yol açar. Bu durumda banyodan sonra bile ciltte önemli miktarda 2-nonenal kalacağı varsayılabilir. Bazı sabunlar rahatsız edici vücut kokularını önlemek için farklı maddeler içerebilir. Ancak çoğu sabunun içeriğinde 2-nonenal kokusunu önlemeye yönelik maddeler bulunmaz.

2-nonenal'in neden olduğu vücut kokusu, yetersiz hijyeni işaret etmediği gibi birçok insan bu kokudan rahatsız olmaz. Bir koku deneyinde katılımcılar 75 yaş üzerindeki kişilerin vücut kokularını ne hoş ne de rahatsız edici olarak tanımladı ve genç ya da orta yaşlı insanlarınkinden daha az rahatsız edici olarak değerlendirdi

Kaynaklar: