DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
TÜBİTAK Bilim, Özel, Hizmet ve Teşvik Ödülleri’nin 2024 yılı sahipleri belli oldu. Bu yıl, TÜBİTAK Yönetim Kurulu tarafından 7 Bilim Ödülü, 1 Hizmet Ödülü ve 13 Teşvik Ödülü verilmesine karar verildi.
Bilim ve Teknik dergisinin Ayın Sorusu köşesinde Şubat 2025'in sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek beş kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları Yayınları’ndan Geleceği Değiştiren Dokuz Algoritma kitabını hediye edeceğiz.
Bilim ve Teknik Podcast programının bu haftaki konuğu olan popüler bilim yazarı ve biyolog Dr. Bülent Gözcelioğlu ile zengin biyoçşitliliği ile dünyadaki 36 sıcak noktadan biri olan Madagaskar’ı keşfe çıkıyoruz.
Finansal okuryazarlık; yatırım, tasarruf, mevduat, kredi, basit ve bileşik faiz, enflasyon, finansal risk gibi temel finansal kavramlar hakkında bilgi sahibi olmanın yanında kişinin bu bilgileri kullanarak kendi parasını dikkatli kullanması, gelecek için birikim yapması gibi çeşitli finansal tutum ve davranışlarda bulunabilmesini ifade eder.
Şubat ayında çıplak gözle görebileceğiniz gezegenlerin hepsi gün batımında gökyüzünde. Ufkun üzerindeki yüksekliği her geçen gün azalan Satürn, görüş alanımızdan yavaş yavaş ayrılırken Venüs ve Jüpiter ise gökyüzünün en parlak üyeleri oluyor.
Her yıl olduğu gibi, geçtiğimiz yılın en önemli bilimsel ve teknolojik gelişmelerinden derlediğimiz bir seçki hazırladık.
Akdeniz diyetinin uzun ve sağlıklı yaşamın anahtarı olduğunu ortaya koyan araştırmaların sayısı ile orantılı olarak zeytinyağının popülaritesi de artıyor.
Zeytinyağının yapısında bulunan polifenol bileşikler antioksidan işlevi görür. Oksidasyonun düşmesi de hücre hasarını önleyerek birçok hastalığın önüne geçer. Polifenoller ayrıca kan basıncını ve kolesterolü düşürerek kalp hastalığı riskini azaltır. Yüksek polifenollü zeytinyağı, metabolik sendroma sebep olan risk faktörlerinin ortaya çıkışında etkisi olduğu bilinen genlerin ifadesini olumlu yönde etkileyerek kalp sağlığını korumaya yardımcı olur. DNA’da depolanan bilginin, proteinlerin veya başka moleküllerin üretilmesi için yönergelere dönüşmesine “genin ifade edilmesi” ya da kısaca “gen ifadesi” denir.
Zeytinyağına hafif acılık veren bileşenlerden oleokantal, varlığını boğazın arka tarafında hafif yanmayla belli eder. Kanser riskini düşürdüğü bilinen bu madde aynı zamanda Alzheimer başta olmak üzere birçok nörodejeneratif hastalığın ortaya çıkma ihtimalini azaltıyor ve virüslerden korunmamıza katkıda bulunuyor.
Kanser hastalarıyla yapılan çalışmalar, zeytinyağı odaklı beslenmeyi seçen hastaların kilo alma, insülin, kan basıncı ve trigliserit düzeylerinde olumlu gelişme kaydettiklerini gösteriyor.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr