Skip to content Skip to navigation

Buradasınız

Vejeteryan Piranalar

Özlem Ak

Piaractus brachypomus türü kırmızı karınlı siyah pacu balıklarının çoğu vejetaryen olmasına rağmen piranaların akrabası. Pacu balıkları dikkat çekecek şekilde insanınkine benzer düzgün dişleriyle akvaryum sahipleri arasında hayli popüler. Fakat son zamanlarda pacu balıkları olmamaları gereken yerlerde görüldü: Temmuz ayında Michigan’ın güneydoğusundaki iki gölde üç pacu balığı yakalandı. 9 Ağustos’ta Michigan Doğal Kaynaklar Dairesi’nden yapılan açıklamaya göre bu balıklar göllere evlerinde bu balıkları besleyen sahipleri tarafından bırakılmış. 

Pacu balıkları Amazon ve Orinoco nehir havzalarında ve taşkın yataklarında doğal olarak bulunur. Basık vücutlarıyla pacular, kuzenleri keskin dişli piranalara benzer. Ancak pacuların dişleri suya düşen tohumları ve sert bitkileri parçalamak üzere farklılaşmıştır. Pacuların uzunluğu 89 cm’ye kadar ulaşabilir.

Ilık sular pacular için yaşamsal önemdedir. Bu yüzden Michigan’ın mevsimsel soğuk sularında istilacı bir tür (yaşadıkları ekosistemden başka bir ekosisteme giren ve burada aşırı çoğalıp tüm ekosistemi etkisi altına alan türler) olmaları çok da beklenen bir durum değil. Michigan Doğal Kaynaklar Dairesi’nin açıklamasına göre doğaya salınan evcil hayvanlar diğer hayvanlara zarar veriyor hatta ölümlerine de sebep olabiliyor. Michigan Doğal Kaynaklar Dairesi Su Ürünleri Bölümü’nden biyolog Nick Popoff Michigan sularında daha önce de pacu balıklarına rastlandığını, ama bu defa ilk kez bir hafta içinde üç tane yakalandığını söylüyor. Ayrıca bu üç pacunun da tek bir akvaryumdan halka açık bir bölgeye bırakıldığını düşünüyor.

Popoff pacu balıklarının Michigan kışlarında yaşamayacağını bu yüzden onları istilacı tür olarak değerlendirmediklerini de belirtiyor. Bu balıkları besleyenlerin balıkları doğal hayata bırakması konusunda endişeli olduklarını ve konuya dikkat çekmek istediklerini vurguluyor. Sahipleri tarafından Michigan göllerine bırakılmış Japon balıkları da var, fakat pacu balıklarının aksine onlar hayatlarını bir yıl kadar bu ortamda sürdürebiliyor ve çoğalabiliyorlar. Popoff, Eri ve St. Claire göllerinde çoğalabilen Japon balığı popülasyonları olduğunu söylüyor ve bunun da göllere boşaltılan akvaryumların doğal olmayan ortamlarında çoğalabilen balık popülasyonlarının ortaya çıkmasına bir örnek olduğunu belirtiyor. Bu nedenle de balıklarını doğal hayata bırakan balık sahiplerini bu konuda uyararak bu balıkların istilacı tür durumuna geldiğini, bunun da çok tehlikeli olduğunu, daha sorumlu davranmaları gerektiğini vurguluyor. 

İlgili PDF: