Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
NASA’nın astronotları uzaya göndermek için özel şirketlerle iş birliği yaptığı Ticari Mürettebat Programı kapsamında Boeing tarafından geliştirilen Starliner uzay aracı, fırlatmadan yaklaşık üç ay sonra mürettebatsız bir şekilde Dünya’ya döndü. Görevde yer alan NASA astronotları Butch Wilmore ve Suni Williams’ın Şubat 2025’te SpaceX’e ait Dragon uzay aracı ile Dünya’ya dönmesi planlanıyor.
Starliner uzay aracı, 5 Haziran’da ABD’nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden Atlas V roketi ile fırlatılarak Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) gönderildi. Starliner uzay aracının ilk insanlı uçuşu sırasında mürettebata ait ekipmanların performansının; uzay aracının ISS’nin olduğu yörüngeye ulaşma, ISS’ye yaklaşma ve kenetlenme süreçlerinin; uçuşun manuel olarak durdurulması sürecinde uzay aracının itki sistemlerinin performansının; otomatik ve manuel konumlandırma sistemlerinin test edilmesi amaçlanıyordu.
Starliner, fırlatmadan yaklaşık 26 saat sonra ISS’ye başarılı bir şekilde kenetlendi. Ancak ISS’ye yaklaşma operasyonu sırasında, Starliner’ın itki sistemindeki beş farklı noktada helyum sızıntısı tespit edildi. NASA, sızıntıyı durdurmak için kenetlenme operasyonu tamamlandıktan sonra Starliner’ın itki sistemindeki helyum yalıtım vanalarını kapattı. NASA tarafından Starliner’ın 70 saatlik bir uçuş için yeterli helyuma sahip olduğu açıklandı. Dünya’ya dönüş yolculuğunun ise yaklaşık 7 saat sürmesi planlanıyordu.
Helyum sızıntısına ek olarak ISS’ye yaklaşma ve kenetlenme sürecinde, uzay aracının irtifasını değiştirmesini ve yörüngede manevra yapmasını sağlayan Tepki Kontrol Sistemi’nin (RCS) itki motorlarından bazılarında sorunlar yaşandı.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.