Soğuk bir ortamdaki çocuklarını kalın kıyafetler giyme konusunda ikna etmeye çalışmak, ebeveynler için oldukça zaman alıcı bir uğraş.
Giyilebilir sağlık takip platformları, entegre elektronikleri ve gelişmiş algılama yöntemlerini gerektiriyor. Bununla birlikte mevcut sistemler, enerji kaynağı, algılama yetenekleri, devre düzenlemeleri gibi sınırlandırmalarla karşı karşıya. Terle çalışan bir giyilebilir cihaz ise sürekli ve kişiselleştirilmiş sağlık takibini bir yara bandı takmak kadar zahmetsiz hâle getirme potansiyeline sahip.
California San Diego Üniversitesindeki (UC) mühendisler, parmak ucu terinde bulunan glikoz, vitamin ve hatta bazı ilaçlar gibi vücuttaki hayati kimyasalların seviyelerini izleyen elektronik bir parmak sargısı geliştirdi. Bu çalışmanın sonuçları 3 Eylül’de Nature Electronics’te yayımlandı.
Parmağın etrafını rahatça saran cihaz, gücünü de beklenmedik bir kaynaktan, parmak ucundaki terden alıyor. Parmak uçları, küçük boyutlarına rağmen vücudun en üretken ter üreticileri arasındadır ve her biri binden fazla ter beziyle doludur. Bu bezler, dinlenme sırasında bile vücudun diğer bölgelerinden 100 ila 1.000 kat daha fazla ter üretebilir. Herhangi bir uyaran veya fiziksel aktivite olmaksızın bu sürekli doğal ter damlaları, kişi hareketsiz olduğunda veya uyurken bile cihaza yakıt sağlayan güvenilir bir enerji kaynağı sunuyor.
İnce ve esneyebilen bir polimer malzeme üzerine basılmış çeşitli elektronik bileşenler kullanılarak geliştirilen cihaz, parmak ucuna temas ettiği yere yerleştirilen ve terdeki kimyasalları verimli bir şekilde toplayıp elektriğe dönüştüren biyoyakıt hücrelerini kullanarak çalışıyor. Bu hücreler, terdeki kimyasalları verimli bir şekilde toplayıp elektriğe dönüştürmek üzere özel olarak tasarlanmış.
Bu elektrik, bir çift gerilebilir gümüş klorür-çinko pilde depolanıyor ve bu piller, her biri belirli bir biyobelirteç olan glikoz, C vitamini, laktat ve Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan bir ilaç olan levodopayı izlemekle görevli toplam dört sensöre güç sağlıyor.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.