DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
Gregoire Cirade/Science Photo Library
Parker Güneş Sondası, geçtiğimiz yılın 24 Aralık günü Güneş’in 6,1 milyon kilometre yakınından geçerek kendine ait, Güneş’e en çok yaklaşabilmiş insan yapımı nesne rekorunu geliştirdi. Daha önceki rekor, 7,26 milyon kilometreyle 2023’te kırılmıştı. Parker Güneş Sondası, Güneş’e en yakın olduğu anda aynı zamanda en hızlı hareket eden insan yapımı nesne oldu. Sonda, Güneş’e en yakın olduğu noktadan geçerken saatte yaklaşık 692.000 kilometre hızla hareket ediyordu.
Parker Güneş Sondası, NASA tarafından 2018’de uzaya gönderilmişti. Güneş’i detaylı bir biçimde incelenmek için tasarlanmış sonda, altı yıl içinde Venüs’ün kütle çekiminden yararlanarak yavaş yavaş Güneş’e yaklaştı. Sondanın şu an bulunduğu yörüngeye girmesini sağlayan son Venüs yakınlaşması, 6 Kasım 2024’te gerçekleşti.
Sonda, Güneş’e en yakın konuma doğru yol alırken yaklaşık bir hafta boyunca Dünya ile arasındaki iletişim kopmuştu. Sonda ile 27 Aralık’ta yeniden iletişim kuruldu. Sondanın yeni yılın ilk gününde gönderdiği bilgiler, hem iyi durumda olduğunu hem de Güneş’e yakınlık rekoru kırarken bilimsel veri toplamayı başardığını gösterdi.
Parker Güneş Sondası, Dünya ile iletişim kurmaya daha uygun konumlara ulaştığında topladığı verileri Dünya’ya gönderecek. Parker Güneş Sondası, yaklaşık dokuz ay boyunca şu an bulunduğu yörüngede hareket etmeye devam edecek. Uzay aracı 2025 yılının mart ve haziran aylarında yeniden Güneş’in 6,1 milyon kilometre yakınından geçecek.
Kaynaklar: