Diş macunlarında bulunan Sodyum Lauril Sülfat (SLS) bileşeni köpürmeyi sağlar. Sabun, şampuan ve deterjan gibi temizleyicilerde de bulunan bu surfaktan, diğer adıyla yüzey aktif madde, diş macununun suda dağılmasını sağlar. Bu sayede macun dişlerin arasına ve kuytu bölgelere nüfuz edebilir. SLS aynı zamanda dilimizde bulunan tat tomurcukları ile de etkileşime girer.
Dilimizdeki fosfolipit molekülleri dengeli bir şekilde acı tadını algılamamıza yardımcı olur. SLS bileşeni, fosfolipitlerin bir kısmını parçalayarak dilimizi geçici olarak acı tadına karşı daha hassas hâle getirir. Aynı kimyasallar, eş zamanlı olarak tatlı reseptörlerini de engeller. Bu yüzden, diş fırçaladıktan sonraki bir saat içerisinde portakal suyu içersek, içeceğin şekerli tadını çok az, acılı tadını ise abartılı bir şekilde algılarız.
Bununla birlikte, portakal suyu ya da gazlı içecekler içtikten sonra dişleri fırçalamak diş minesine zarar verebilir. Asidik olan bu içecekler diş minesini geçici olarak yumuşatır ve yumuşayan koruyucu tabaka fırçalamanın etkisiyle hasar görebilir. Bu nedenle, asidik içecekler içtikten sonra yarım saat kadar beklenirse tükürük sayesinde diş minesi tekrar eski hâline dönecektir.
Kaynaklar: