5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Çatal ve alüminyum folyo gibi ince, sivri uçlara sahip malzemeleri mikrodalga fırına koymanın tehlikeli bir durumla sonuçlanabileceğini duymuş olabilirsiniz. Bu fırınların iç yüzeylerinin metalle kaplı olması hatta kapağındaki camı kaplayan kafesin metalden üretilmesi, mikrodalga ışınların neden her metalle aynı şekilde etkileşmedikleri sorusunu akla getirebilir. Yanıt ise metallerin elektriksel özelliklerinde gizli.
Mikrodalga fırına konan yiyecekler, magnetron ya da manyetron denilen bir vakum tüpü tarafından üretilen mikrodalga ışınları yardımıyla ısıtılır. Magnetronun ürettiği dalga boyu yaklaşık 12 cm olan mikrodalga ışınlar, fırının içindeki pişirme ya da ısıtma işleminin gerçekleştiği alana yönlendirilir. Fırının kapağındaki metal ağ, Faraday kafesi işlevi görür. Bu ağdaki deliklerin genişliği üretilen mikrodalgaların dalga boyundan daha küçüktür. Böylece dalgaların fırının dışına çıkmasının önüne geçilmiş olur. İç bölmeye hapsedilen dalgalar doğrudan ya da cam, kâğıt ve plastik gibi malzemelerden geçerek yiyeceğe ulaşır. Bu dalgalar yiyeceklerdeki yağ, karbonhidrat ve tuz gibi maddelerce kısmen soğurulsa da en çok su molekülleriyle etkileşime girer ve onların titreşmesine neden olarak enerjisini artırır.
Metal malzemelerde serbest şekilde hareket edebilen çok sayıda elektron bulunur. Bu nedenle elektriği oldukça iyi iletirler. Mikrodalga ışınların metal malzemeyle nasıl etkileşime gireceği ise metalin kalınlığına ve şekline bağlıdır. Örneğin mikrodalga fırının iç bölmesinin duvarları kalın ve düz metalle kaplıdır. Bu yüzeylere çarpan mikrodalga ışınlar, elektronların hareket enerjisini bir miktar artırsa da yüzeyden yansıyarak iç ortama geri döner.
Elektronlardaki enerji artışı, alüminyum folyo gibi ince metallerin oldukça hızlı biçimde ısınmasına ve hatta tutuşmasına yol açabilir. Ayrıca mikrodalga ışınlar çatal gibi metal malzemelerin kıvrımlı ve köşeli bölümlerinde yoğunlaşan elektrik alanların ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yük birikimi, malzemenin etrafındaki havanın iyonlaşmasını sağlayarak küçük çaplı patlamalara neden olabilir. Birikimin daha üst seviyeye çıkması ise fırının iç duvarına doğru minik bir yıldırım gibi atlayan elektrik arkı oluşumuyla sonuçlanabilir.
Diğer yandan bazı üreticiler, ince metal malzemelerin hızlıca ısınmasını bir avantaja dönüştürüyor. İşlenmiş bazı besinlerin mikrodalga fırında kullanılmak üzere hazırlanan paketleri, ince metalden bir iç katman ile metal olmayan bir dış katmandan oluşur. Böylece fırın çalıştırıldığında iç katmandaki metalle temas eden yiyecek hızlıca kızarır.
Kaynaklar: