DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
İklim araştırmacıları, Meksika Körfezi’ndeki deniz suyu sıcaklığındaki olağan dışı yükselmenin, Milton kasırgasının şiddetindeki ve yoğunluğundaki ani artışın nedeni olduğunu belirledi.
5 Ekim’de Meksika Körfezi’nin güneybatısında oluşan Milton tropik fırtınası, çok kısa sürede şiddetini artırarak kasırgaya dönüştü. Kasırganın şiddeti 24 saatten kısa sürede kategori 1’den kategori 5 seviyesine yükseldi. Rüzgâr hızının saatte 285 km’ye ulaştığı Milton kasırgası, 2005’te gerçekleşen Rita kasırgasından sonra Meksika Körfezi’nde oluşan en şiddetli fırtına oldu. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi (NOAA), kasırganın Florida için kayıtlara geçen en yıkıcı kasırgalardan biri olabileceği konusunda uyarı yaptı.
Milton kasırgasının ani bir şekilde şiddetlenmesinin nedeninin Meksika Körfezi’nin güneybatı bölgelerindeki deniz yüzeyi sıcaklığındaki rekor düzeydeki artış olduğu düşünülüyor. Bir fırtınanın şiddetinin ani bir şekilde arttığının ifade edilebilmesi için rüzgâr hızında 24 saat içinde ~55 km/h ve daha üzerinde artış olması gerekiyor. Milton kasırgasında ise 24 saatte rüzgâr hızı ~150 km/h arttı. İklim değişikliklerinin kasırgalar üzerindeki etkisini inceleyen bilim insanlarına göre, Meksika Körfezi bölgesindeki deniz yüzeyi sıcaklıklarının kasırgalarının oluşumunda önemli rolü bulunuyor. AB Kopernik Denizcilik ve Çevre Gözlemi Hizmetleri tarafından elde edilen deniz yüzeyi sıcaklığı verilerini değerlendiren Climate Central araştırma merkezinden uzmanlar, Milton kasırgasının oluşmasından önceki iki haftada Meksika Körfezi’ndeki deniz yüzeyi sıcaklığında rekor artışlar görüldüğünü, küresel ısınmanın ise bu sıcaklık değerlerinin görülme olasılığını 400-800 kat artırdığını belirledi.
Araştırmalar, iklim değişikliklerinin tropik kasırgaların şiddetinin artmasındaki temel itici güç olduğunu gösteriyor.
Kaynaklar: