Saç tellerinin ve dolayısıyla saçların tamamının nasıl bir şekle bürüneceği saçın yapısında bulunan keratin proteinlerinin birbirine nasıl tutunduğuna bağlıdır.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Saç tellerinin ve dolayısıyla saçların tamamının nasıl bir şekle bürüneceği saçın yapısında bulunan keratin proteinlerinin birbirine nasıl tutunduğuna bağlıdır.
Ptolemaios, milattan sonra ikinci yüzyılda yaşamış ve bilimin değişik dallarında önemli eserler yazmış bir bilim insanıdır.
Bilim ve Teknik Ayın Sorusu köşesinde Temmuz 2025 yayımlanan Ali Baba’nın Yüzüklerin Kütlelerini Kanıtlaması sorusunun çözümü açıklandı ve Şekilli Kimya Sözlüğü kitap hediyesini kazanan okurlarımız belli oldu.
Çoğu bitkisel organizmada, morötesi ışığı algılayabilen UVR8 adındaki protein bulunur. Bu önlemlere rağmen bitkiler uzun süre morötesi ışınlara maruz kaldığında ya da koruyucu kimyasal maddeleri yeterli miktarda üretemediğinde bitki hücreleri zarar görebilir
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Uluslararası Uzay İstasyonu’nun 2030 yılında görevinin sonlandırılması planlanırken Dünya’nın yörüngesinde insan varlığının ve bilimsel araştırmaların devam etmesi için ticari şirketlerle iş birliği içeren yeni nesil yaklaşımlar hayata geçiriliyo
Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi.
happy_lark/iStock
Patates cipsi, kraker, kuru yemiş gibi tuzlu yiyeceklerin daha fazla su içmemize neden olduğu yakın bir zamana kadar uzmanlar arasında da yaygın bir düşünceydi. Buna göre kandaki tuz miktarının artması hücrelerdeki su yoğunluğunun azalmasına neden oluyordu. Bunun sonucunda hücrelerin beyne sıvı kaybettiklerine dair mesaj gönderdiği ve kişiyi suiçmeye yönlendirdiği düşünülüyordu.
Geçtiğimiz yıl Journal of Clinical Investigation’da yayımlanan araştırmada ise tuzlu yiyeceklerin susatmadığı, acıktırdığı ortaya çıktı. Araştırma sonuçlarına göre yiyeceklerdeki tuz oranı arttıkça -tahmin edilebileceği üzere- idrardaki tuz oranında ve toplam idrar miktarında artış görülmüştü. Ancak ilginç olan idrardaki artışın daha fazla su içmekle ilgisinin olmamasıydı. Hatta katılımcıların daha tuzlu yediklerinde daha az su içtiği gözlendi. Araştırmacıların tahminine göre tuz suyun böbreklerde tutulmasını tetikliyor, bu da enerji gerektiriyordu. Dolayısıyla katılımcılar enerji gereksinimini karşılamak için daha fazla yemekyeme ihtiyacı hissediyordu.
Acıktırsa da susatsa da uzmanlar gereğinden fazla tuz tüketmenin tansiyon yükselmesine ve kalp rahatsızlıklarına neden olabileceğini, bu nedenle tuzu kontrollü tüketmek gerektiğini söylüyor.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr