Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Glüten; buğday, arpa ve çavdarda bulunan, hamura esneklik ve kabarma gücü kazandıran bir protein. Ancak bazı insanlar için glüten yalnızca yiyeceklerle ilgili bir bileşen değil, sağlık sorunlarının da tetikleyicisi. Peki glüten gerçekten herkes için zararlı mı yoksa bu sadece gereksiz bir korku mu? Bilim dünyası bu sorunun cevabını hâlâ arıyor.
Kötü niyetli kullanıcıların sohbet robotları aracılığıyla zararlı yazılımlar üretebilmesi anlamına gelen vibe hacking, yeni bir riskin ortaya çıkmasına neden oldu.
Bilim ve Teknik Düşünme Kulesi köşesinde Eylü 2025'te yayımlanan Bölgesel At Hamlesiz Sudoku ödüllü sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek 10 kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları tarafından yayımlanan Çizgi Bilim: Marie Curie kitabı hediye edilecek.
Bu yıl beşincisi düzenlenen Arktik Bilimsel Araştırma Seferi (TASE-V), 8-31 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirildi. 9’u Türk, 12 araştırmacının katıldığı sefer sırasında 19 farklı bilimsel proje hayata geçirildi.
İtalya’da, Pompeii yakınlarındaki Paestum antik kentinde 1954’te toprak altından çıkarılan ve MÖ 520 dolaylarına tarihlenen bronz kapların içindeki gizemli maddenin bal olduğu modern kimyasal analiz teknikleri sayesinde ortaya çıkarıldı.
Astrofizikçiler kütle çekim dalgalarını gözlemleyerek şimdiye kadarki en büyük kütleli kara delik birleşmesini tespit etti. GW231123 adı verilen bu birleşme sonucu yaklaşık 225 Güneş kütlesinde bir kara delik oluştu.
Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi.
Bir bardaktan diğerine dökülen suyun sıcak mı yoksa soğuk mu olduğunu yalnızca dinleyerek anlamak ister miydiniz? 2014 yılında İngiltere’de bir reklam ajansının uyguladığı bir teste göre bu mümkün görünüyor.
Söz konusu testte, aynı özellikte ve büyüklükte iki bardağa sırayla bir miktar su dökülmüş. Ardından katılımcılardan hangi bardaktaki suyun sıcak hangi bardaktaki suyun soğuk olduğunu tahmin etmeleri istenmiş. Katılımcıların %96’sının sıcak ve soğuk suyun bardağa dökülürken çıkardığı seslerin farklı olduğunu anladığı ortaya çıkmış. ABD’de bir radyonun yaptığı benzer bir testte ise katılımcıların %80’inin soğuk suyun, %90’ının da sıcak suyun sesini doğru tahmin ettiği gözlenmiş.
Uzmanlar bu oranların epey yüksek olmasının nedenini suyun akışkanlığına bağlıyor. Soğuk suyun sıcak sudan daha yoğun bir kıvamda olması moleküllerin birbirine daha iyi tutunmuş olduğu anlamına geliyor. Su ısıtıldığında moleküllerin birbirine tutunması zorlaşıyor ve daha hızlı hareket ederek suyun daha akışkan olmasını sağlıyorlar. Hızlanmış moleküller sıcak suyun bardağa dökülürken daha yüksek perdeden bir ses çıkarmasına neden oluyor.
Testi siz de uygulamak isterseniz aşağıdaki videoyu izleyebilirsiniz.