Skip to content Skip to navigation

Aynı Gözde Hem Yakını Hem Uzağı Görme Bozukluğu Olabilir mi?

Tuba Sarıgül

Eğer yakını görememe sorununun nedeni ilerleyen yaşlarda ortaya çıkan presbiyobi ise aynı gözde hem yakını görememe hem uzağı görememe bozukluğu olabilir. Presbiyobi ve hipermetrop belirtisi yakındaki nesneleri düzgün görememe olan iki ayrı göz bozukluğu. İki hastalığın ortaya çıkma nedenleri ise birbirinden farklı.

Yakındaki nesnelerin net görülememesine neden olan göz kusurlarından biri presbiyobidir. Presbiyobi ilerleyen yaşlarda, çoğunlukla da 40 yaşından sonra ortaya çıkmaya başlar. Sebebi yaş ilerledikçe göz merceğinin ve göz merceğinin incelip kalınlaşmasını sağlayan kasların esnekliğini kaybetmesidir. Presbiyobi ve ışığın kırılmasıyla ilgili diğer göz kusurları aynı gözde görülebilir.

Göze gelen ışınlar göz merceği tarafından kırılarak gözün arkasındaki retinanın üzerine odaklanır. Retinadaki ışığa duyarlı sinir hücreleri tarafından algılanan ışık sinir iletilerine dönüştürülür ve optik sinirler aracılığı ile beyne iletilir. Böylece görme gerçekleşir. Hipermetropta ise ışık retinanın üzerine odaklanamaz, retinanın arkasına düşer. Bu nedenle de yakındaki nesneler net görülemez.

Hipermetrop çoğunlukla göz yuvarlağının yatay eksende kısa olması durumunda ortaya çıkar. Korneanın ve göz merceğinin şeklindeki bozukluklar da hipermetroba neden olabilir. Uzağı görme bozukluğu olan miyopta ise ışık retinanın üzerine odaklanamaz ve retinanın önünde bir noktaya düşer. Miyopta yakındaki nesneler net bir şekilde görülebilirken uzaktaki nesneler bulanık görülür. Miyop çoğunlukla göz yuvarlağının yatay eksende çok uzun olması durumunda ortaya çıkar. Korneanın çok kavisli olması ya da göz merceğinin çok ince olması da miyobun nedenlerindendir.

Aynı gözde hipermetroptan kaynaklanan yakını görme bozukluğu ve miyoptan kaynaklanan uzağı görme bozukluğu birlikte görülemez.

Kaynaklar: