İnsanlığın yaklaşık yarısının muzdarip olduğu kepek probleminin belirlenebilmiş ilk örneği 125 milyon yıllık bir fosile dayanıyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
İnsanlığın yaklaşık yarısının muzdarip olduğu kepek probleminin belirlenebilmiş ilk örneği 125 milyon yıllık bir fosile dayanıyor.
Büyük veri çağında kullandığımız veya kullanmadığımız birçok cihazın bizimle ilgili bilgiler toplaması insanların farklı davranışlar sergilemesine
Uzayın derinliklerinde düşünen yaratıklar varsa onlarla nasıl iletişime geçebiliriz, hiç düşündünüz mü?
Meyveler birbirlerine “bakmak” yerine birbirlerini “koklayarak” olgunluklarını paylaşıyor.
Türkiye’nin ilk milli sondaj gemisi Fatih, Karadeniz’de 320 milyar m3’lük bir doğal gaz kaynağı tespit ederek büyük bir başarıya imza attı.
Jüpiter’in Uydusu Europa’nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından çekilen fotoğraflarında yüzeyden su buharı çıktığını düşündüren görüntüler var. Uydunun buzlarla kaplı yüzeyinin altında okyanus olduğu ve görüntülerdeki su buharının kaynağının da bu okyanus olduğu düşünülüyor. Bu gözlemler, gelecekte Europa’ya yapılacak bir görev sırasında uyduya araç indirmeden de yüzeyin altındaki okyanusla ilgili veriler toplamanın mümkün olabileceğine işaret ediyor.
Eğer iddialar gelecekte yapılacak çalışmalarla doğrulanırsa Europa Güneş Sistemi’nde yüzeyinden su buharları çıktığı bilinen ikinci uydu olacak. Daha önce 2005 yılında Cassini uzay aracının yaptığı çalışmalar sırasında Satürn’ün uydusu Enceladus’un yüzeyinden çıkan su buharları gözlemlenmişti.
2018 yılında kurulumu tamamlan-ması planlanan James Webb Uzay Teleskobu, Europa’daki su buharı etkinliklerini doğrulamaya aday. Ayrıca NASA Europa’yı daha iyi inceleyebilmek amacıyla uyduya uzay aracı göndermeyi planlıyor.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
0312 298 95 24
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
0312 222 83 99
0312 221 18 60
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr