PA Images/Alamy
Dünyanın ilk akciğer kanseri aşısının denemeleri Birleşik Krallık'ta başladı. Bu çığır açan aşı, ilk kez 67 yaşındaki akciğer kanseri hastası Janusz Racz’a uygulandı.
Racz'a geçtiğimiz mayıs ayında tanı konuldu ve hemen ardından kemoterapi ve radyasyon tedavisine başlandı. Altı ardışık enjeksiyondan oluşan ilk doz, hastaya 20 Ağustos’ta Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü University College London Hospitals (UCLH) Klinik Araştırma Tesisinde yapıldı. Her enjeksiyonun bir öncekinden beş dakika sonra yapıldığı ve tüm sürecin 30 dakika sürdüğü bildirildi. Racz, aşıyı altı hafta üst üste haftalık olarak alacak ve ardından 54 hafta boyunca her üç haftada bir aşı olacak.
BNT116 olarak adlandırılan bu mRNA aşısını Alman biyoteknoloji firması BioNTech geliştirdi. Aşı, kanser hücrelerini tanıyan ve bunlarla mücadele eden bağışıklık sistemini harekete geçirerek çalışıyor. Çalışmayı yöneten Tıbbi Onkolog Siow Ming Lee, akciğer kanserinin tedavisini araştırmak için mRNA tabanlı immünoterapi klinik çalışmalarının heyecan verici yeni bir dönemine girdiklerini söylüyor. Akciğer kanseri, 2020 yılında tahminen 1,8 milyon kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yani dünya genelinde kanser ölümlerinin önde gelen nedenlerinden biri olmaya devam ediyor.
Bu deneysel kanser immünoterapisi, en yaygın görülen akciğer kanseri türlerinden küçük hücreli olmayan akciğer kanserinin tedavisi için tasarlandı. Bu yöntemde, hastanın bağışıklık sistemini, küçük hücreli olmayan akciğer kanseri ile ilişkili tümör belirteçlerine maruz bırakmak için haberci RNA (mRNA) kullanılıyor. Böylece bağışıklık sistemi bu belirteçleri taşıyan kanser hücrelerini tanıyor ve bu hücrelerle savaşmaya başlıyor. Deneysel aşı, öncelikle kanser hücrelerinde bulunan hedeflere karşı bağışıklık tepkilerini artırmak ve böylece sağlıklı, kanserli olmayan hücrelere zarar verme riskini en aza indirmek için özel olarak tasarlanmıştır. Bu açıdan aşı, genellikle hem kötü huylu hem de sağlıklı hücrelere zarar veren kemoterapiden farklı.
Çalışmaya, cerrahi veya radyoterapi öncesi erken evreden geç evre hastalığa veya tekrarlayan kansere kadar çeşitli evrelerdeki küçük hücreli olmayan akciğer kanseri hastaları dahil edilecek. Araştırma, altısı Birleşik Krallık'ta olmak üzere yedi ülkede 34 araştırma sahasında yaklaşık 130 katılımcıyı kapsayacak. Diğer ülkeler arasında ABD, Almanya, Macaristan, Polonya, İspanya ve Türkiye yer alıyor.
Kaynak: