Skip to content Skip to navigation

Hızlı Radyo Patlamalarına Çarpışma Temelli Alternatif Açıklama

İlay Çelik Sezer

Naeblys/iStock

Radyo dalga boyunda gözlemlenebilen gizemli gök olayları olan hızlı radyo patlamalarının kaynağının nötron yıldızları olduğu düşünülse de patlamaların neden kaynaklandığı tam olarak anlaşılabilmiş değil. Toronto Üniversitesinden araştırmacıların yaptığı bir araştırmada hızlı radyo dalgası patlamalarının, yıldızlar arasında dolaşan gök cisimlerinin nötron yıldızlarına çarpmasından kaynaklanabileceği anlaşıldı.

Hızlı radyo patlamaları, milisaniye gibi kısa sürelerde sonlanan radyo dalga boyundaki elektromanyetik ışık yayılımlarına deniyor. İlk hızlı radyo patlamasının gözlemlendiği 2007’den bu yana bu patlamaların birkaç bin kadarı daha tespit edildi. Hızlı radyo patlamaları, haklarında veri toplanmasını güçleştirecek ölçüde noktasal ve kısa süreli, yani sinyali çok küçük bir noktadan gelen ve çok kısa bir süre içinde belirip kaybolan olaylar. Ancak CHIME gibi geniş görüş açılı radyo teleskopları sayesinde bu patlamalar artık düzenli olarak gözlemlenebiliyor ve bu gözlemler de sinyallerin kaynağı olarak magnetarları işaret ediyor.

‘’Magnetarlar’’ aşırı derecede güçlü manyetik alanlara sahip nötron yıldızlarına verilen isimken ‘’nötron yıldızları’’ da yüksek kütleli yıldızlar süpernova olarak patladıktan sonra geride kalan aşırı yoğun çekirdeklere verilen isimdir. Hızlı radyo patlamalarının konumları belirlenebiliyor. Bu sayede bu patlamalardan birkaçının konumunun nötron yıldızlarıyla çakıştığı anlaşıldı.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.