Özellikle nezle veya grip olduğumuzda, gündüz saatlerinde görece daha iyi hissederken gece olduğunda hastalık belirtilerini daha şiddetli hissederiz. Bunun nedeni, vücudun günlük uyku-uyanıklık döngüsüne benzer biçimde bağışıklık sistemimizin de bir sirkadiyen ritme sahip olmasıdır.
Gün boyunca bağışıklık sisteminin hücresel bağışıklık birimi savunma yaparken, karanlık saatlerde ise enflamasyondan (yangı) sorumlu unsurları nöbeti devralır. Hücresel bağışıklığın etkileri belirgin şekilde hissedilmez. Ancak enflamasyonun tırmandırdığı ateş, mukus üretimi ve fiziksel bitkinlik gibi etkiler oldukça belirgindir. Sabah saatlerinde miktarı artan kortizol hormonu enflamasyonun olumsuz etkilerini baskılar.
Bağışıklık sisteminde önemli bir role sahip olan T hücreleri, gece saatlerinde lenf düğümlerinde yo- ğunlaşır. Aynı saatlerde T hücrelerini “bilgilendiren” dendritik hücrelerin de bu düğümlerdeki sayısında artış gözlenir. Gün boyu vücutta savaşan ve bilgi toplayan bu hücrelerin gece saatlerinde güvenli bir bölgede buluşarak “istihbarat” paylaşmaları vücudu ertesi gün için daha etkili bir savunmaya hazırlar.
Kaynaklar: