5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
5.900'den fazla ikizin katıldığı “Danimarkalı İkiz Dövme Kohort” çalışmasının sonucuna göre dövmeli bireyler, dövmesi olmayanlara göre cilt kanseri ve lenf kanserine daha sık yakalanıyor.
Northwestern Üniversitesi mühendislerinin geliştirdiği yeni küçük kalp pili bir şırınganın ucuna sığabiliyor ve vücuda cerrahi bir işleme gerek kalmadan enjekte edilebiliyor
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Nisan 2025'te yayımlanan Çit Oyunu ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Colossal adlı bir biyoteknoloji şirketi, 10.000 yıl kadar önce soyunun tükendiği tahmin edilen ulukurt adlı hayvanı antik DNA kalıntılarını kullanarak klonlama teknolojisiyle yeniden canlandırdığını açıkladı. Bu açıklama bilim dünyasında büyük tartışmalara yol açtı.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Mikrodalga ışınların neden her metalle aynı şekilde etkileşmedikleri sorusunu akla getirebilir. Yanıt ise metallerin elektriksel özelliklerinde gizli.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Flavio Vallenari/iStock
Genel olarak iguanalar tıknaz boyları, boğazlarındaki sarkık derileri ve başlarından, boyunlarından, sırtlarından ve kuyruklarından çıkan dikenleriyle bilinen kertenkelelerdir. Bu kertenkeleler Meksika, Orta ve Güney Amerika, Galápagos Adaları, Karayip Adaları’nın bazılarında, Fiji ve Madagaskar’da yaşar. Çoğu iguana otçuldur ve yalnızca çiçek tomurcukları, meyveler ve bitkilerin genç yaprakları ile beslenir.
Çoğu kertenkele gibi iguanalar da yumurta bırakır ancak yumurta sayısı türe bağlı olarak değişir. Örneğin, dişi kaya iguanası 5 ila 20 yumurta bırakırken yeşil iguana yaklaşık 65 yumurta bırakır. Yumurtalar sıcak ve güneşli bir bölgedeki yuvaya bırakılır. Anne, yumurtaların üzerini örter ve sonra uzaklaşır.
İguanaların tanımlanmış 35 türü vardır. İguanaların en uzunu yeşil iguanadır. Burundan kuyruğa kadar 1,5 ila 2 metre uzunluğa kadar büyür. Grubun en küçüğü, 46 cm gövde, 46 cm kuyruk uzunluğa sahip dikenli kuyruklu iguanadır. En ağır iguana ise mavi iguanadır. Ağırlıkları 14 kg, boylarıysa 150 cm kadar olur.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr