Skip to content Skip to navigation

Dil Modellerinin Yaygın Kullanım Analizi

Gürkan Caner Birer

ChatGPT gibi dil modelleri günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası. En popüler dil modellerinden Claude’un geliştiricisi Antropic, bu modellerin iş gücü piyasası ve ekonomideki kullanım şekillerini sistematik olarak ölçmeyi amaçlayan kapsamlı bir çalışma başlattı. “Antropic Ekonomik Endeksi” adındaki bu çalışma, Claude.ai platformunda gerçekleşen milyonlarca anonim yani kullanıcıların kimliğinin belirlenmediği konuşmanın detaylı analizi sonucunda ortaya çıktı. Endeks, yapay zekânın modern ekonomideki iş süreçlerinde pratikte nasıl kullanıldığını gözler önüne seriyor.

Farklı meslek gruplarında çalışanların yaklaşık %36’sı kendilerine verilen görevlerin en az dörtte birinde dil modellerini kullanıyor. Yazılım geliştiriciler, veri bilimciler ve içerik üreticileri gibi “bilgi işçileri”, dil modellerini en yoğun kullananlar. Bir yazılım geliştirici günlük işlerinin yaklaşık üçte birinde yapay zekâdan destek alırken, bir içerik üreticisi yazılarının yaklaşık dörtte birini yapay zekâ desteğiyle oluşturuyor.

Sonuçlar dil modellerinin çoğunlukla (%57 oranında) insanın yeteneklerini tamamlayıcı şekilde kullanıldığını, tamamen otomasyon amaçlı kullanımın ise daha az (%43 oranında) tercih edildiğini gösteriyor. En düşük gelirli mesleklerde ve en yüksek gelirli mesleklerde yapay zekâ kullanımı ise yaygın değil. Orta ve üst orta gelir grubundaki bilgi işçileri, yapay zekâyı en etkin şekilde iş süreçlerine entegre eden grup olarak öne çıkıyor.

Antropic, veri setini araştırmacıların kullanımına açarak gelecekte iş gücü piyasasında yaşanacak dönüşüm konusunda politika belirleyicilere rehberlik sağlaması hedefliyor.

Kaynaklar: