Skip to content Skip to navigation

Beyin Aktivitesini Ölçen Yeni Bir Yöntem

Dr. Özlem Ak

Nanshu Lu

Elektroensefalografi (EEG), beyin tümörü, beyin hasarı ve epilepsi nöbeti gibi çeşitli nörolojik durumların teşhisi için kullanılan önemli bir yöntemdir. İnsanların kafatası boyutu ve şekli farklılık gösterdiği için geleneksel bir EEG testi sırasında görevliler, hastanın kafasının boyutlarını ölçer, elektrotları  yapıştıracakları bir düzineden fazla noktayı işaretler ve bu noktalara yerleştirilen  elektrotların uzun telleri, beyin aktivitesini izlemek için bir veri toplama makinesine bağlanır. Bu zaman alıcı ve zahmetli işlem, EEG testi boyunca saatlerce beklemek zorunda kalan birçok hasta için rahatsız edici olabilir. Bu işlemi daha basit hâle getirmek için bilim insanları, ilk kez hastanın kafa derisine basabilecekleri sıvı bir mürekkep geliştirdi.

Cell Biomaterials dergisinde 2 Aralık 2024’te yayımlanan bu yöntem, beyin dalgalarını izlemek ve nörolojik durumları teşhis etmek için şu anda kullanılan zahmetli sürece umut verici bir alternatif sunuyor. Austin’deki Texas Üniversitesinden Nanshu Lu ve ekibi, elektronik dövme ya da e-dövme olarak bilinen bir teknoloji ile bedensel sinyalleri kafa derisinin yüzeyinden algılayabilen küçük sensörlerin geliştirilmesine öncülük ediyor. Dövmenin mürekkebi, ‘‘poli 3,4-etilendioksitiyofen’’ (PEDOT) ve ‘’polistiren sülfonat’’ (PSS) adı verilen iki polimerden oluşuyor. Elektriksel iletkenliği son derece yüksek ve dayanıklı olan bu polimer, cildi tahriş etmiyor.

Geçmişte e-dövmeler genellikle cilde aktarılmadan önce ince bir yapışkan malzeme tabakası üzerine basılıyordu ancak bu, sadece tüysüz bölgelerde etkili oluyordu. Lu, cildin tüylü bölgeleri ile uyumlu malzemeleri tasarlamanın, e-dövme teknolojisinde süregelen bir zorluk olduğunu belirtiyor.

Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.