DNA origami tekniğiyle altıgen peptit yapılardan oluşan ve tümör hücrelerini hedef alan akıllı nanorobotlar geliştiren bilim insanları kanser hücrelerini yok etmeyi hedefliyor.
vlastas/iStock
Keloğlanın Çiftlikteki Cücelerle Birlikte Yaptığı Orman Yürüyüşleri
Keloğlan, N cücenin yaşadığı bir çiftliği ziyaret eder ve bu çiftlikte tam olarak bir yıl boyunca kalır. Keloğlan, çiftlikte geçirdiği 365 günün her birinde bir grup cüceyle orman yürüyüşü düzenler. Yani her gün tam olarak bir orman yürüyüşü düzenlenir.
Bu orman yürüyüşlerinin her birine Keloğlan dışında en az bir ve en fazla N cüce katılır. Bir veya birkaç cüceden oluşan aynı cüce grubu, birden fazla orman yürüyüşüne katılabilir. 365 orman yürüyüşü yapıldıktan sonra Keloğlan her bir cüceye toplam kaç orman yürüyüşüne katıldığını ve bu orman yürüyüşlerine kaç farklı cüceyle birlikte katıldığını sorar.
Örnek olarak A, B, C, D, E, F, G, H farklı cüceler olmak üzere, A cücesinin katıldığı tüm orman yürüyüşleri, (A, B, C), (A), (A, B, C), (A, C, D, E, F, G, H), (A), (A, C) gruplarından oluşuyorsa, A cücesinin katıldığı toplam orman yürüyüş sayısı 6 ve A cücesinin bu orman yürüyüşlerine birlikte katıldığı farklı cüce sayısı da 7 olur.
Çiftlikteki N cücenin her biri Keloğlan'ın sorduğu iki sayıyı hesaplayıp ona söyler. Keloğlan çiftlikteki her X cücesi için bu X cücesinin katıldığı toplam orman yürüyüşü sayısının, X cücesinin orman yürüyüşlerine birlikte katıldığı farklı cüce sayısından daha fazla olmadığını fark eder.
Örnek olarak yukarıda verilen A cücesinin katıldığı orman yürüyüşleri, koşulları sağlıyor: 6 ≤ 7.
Diğer taraftan bir K cücesinin katıldığı tüm orman yürüyüşleri, (K), (K, L), (K), (K, M) olamaz, aksi takdirde 4 > 2 olduğundan sorudaki koşullar sağlanmamış olur.
Buna göre çiftlikteki toplam cüce sayısının alabileceği en küçük değeri belirleyiniz. Bulduğunuz N sayısını sağlayan bir örnek veriniz ve N sayısının neden daha küçük olamayacağını kanıtlayınız.
Soruyu çözüp cevabı ad, soyad, adres ve telefon bilgileri ile birlikte bteknik@tubitak.gov.tr adresine gönderenler arasından çekilişle belirlenecek beş kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Yayınları’ndan bir kitap hediye edeceğiz: Bu ay: Geleceği Değiştiren Dokuz Algoritma - Günümüz Bilgisayarlarının Ardındaki Parlak Fikirler.
Çözümü ile birlikte gönderilmeyen cevaplar değerlendirmeye alınmayacaktır.
Dergimize “Ayın Sorusu” köşesi ile ilgili içerik gönderen okurlarımız, “Kişisel Verileri Koruma Kanunu” kapsamında, paylaştıkları verilerin vembilgilerin dergimiz tarafından yayınlanmasına açık rıza göstermiş sayılacaktır.