Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Huri.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Konuğumuz, Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Gazi Huri.
Konuğumuz, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eren Kalay.
Konuğumuz çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanı Dr. Rukiye Çolak Sivri.
Konuğumuz Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Raif Kandemir
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Konuğumuz TÜBİTAK UZAY Enstitüsünden Ay Araştırma Programı proje yürütücüsü uzay mühendisi Dr. Burak Yağlıoğl
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
NASA/JPL
Bu fotoğraf, NASA’nın Galileo uzay aracının katı hâl görüntüleme kamerası tarafından çekilen 53 görüntünün birleştirilmesi ile elde edildi.
Görüntü, Ay toprağının bileşimindeki farklılıkları ortaya koyacak şekilde yapay olarak renklendirildi. Örneğin fotoğraftaki pembe-kırmızı tonlar, Ay’ın yüzeyindeki yüksek yerleri gösteriyor. Maviden turuncuya değişen renkler ise volkanik lav akışlarından kaynaklanıyor. Ay’ın sol alt kısımda görülen pembe bölgelerle çevrili kısım ise Crisium Havzası. Bu bölge, Ay’ın Dünya’ya bakan yüzünde bulunuyor. Crisium Havzası’nın solundaki koyu mavi renkte görülen Mare Tranquillitatis (Sakinlik Denizi) isimli bölge, üst kısmında yer alan turuncu ve yeşil tonlarda görülen alanlara kıyasla titanyum açısından zengin minerallerden oluşuyor. Açık mavi kısımlar ise görece daha yakın zamanda gerçekleşen gök taşı çarpmalarıyla ilişkili.
NASA’nın Jüpiter’i ve uydularını incelemek için geliştirdiği Galileo uzay aracı, gaz devine yolculuğu sırasında da birçok önemli keşif gerçekleştirdi. Örneğin, Aralık 1992’de Galileo’nun Ay’ın yakınından geçerken yaptığı gözlemler sayesinde Ay’ın yüzeyi haritalandırıldı ve Ay’ın kuzey kutup bölgeleri incelendi. Venüs’ün atmosferindeki bulutların kızılötesi dalga boyunda fotoğraflarını çeken Galileo, bir asteroidi ziyaret eden ilk uzay aracı oldu.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr