Soğuk bir ortamdaki çocuklarını kalın kıyafetler giyme konusunda ikna etmeye çalışmak, ebeveynler için oldukça zaman alıcı bir uğraş.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Soğuk bir ortamdaki çocuklarını kalın kıyafetler giyme konusunda ikna etmeye çalışmak, ebeveynler için oldukça zaman alıcı bir uğraş.
Yerli elektrikli otomobil TOGG yeni yazılım güncellemesiyle otonom sürüş özelliklerini geliştirdi.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
Hilal şeklindeki kuyrukları sayesinde mako köpekbalıkları, saatte 74 km hıza varan süratleriyle okyanustaki en hızlı köpekbalıklarıdır.
Bir grup fizikçi, kozmik artalan ışımasıyla ilgili verilerde karanlık fotonların izlerini aradı. Ancak karanlık madde arasındaki etkileşimlere aracılık ettiği düşünülen bu farazi parçacıkların var olduğuna dair herhangi bir bulguya ulaşılamadı.
University of California, Berkeley’den John Hartwig ve ekibi, tarafından geliştirilen yöntemde poşetler ve şişeler buharlaştırma yoluyla kendilerini oluşturan kimyasal yapı taşlarına ayrıştırılıyor. Yöntem, plastik poşetlerin ve şişelerin birçok kez geri dönüştürülebilmesini sağlayabilir.
Yeni bir araştırma, Samsung ve LG marka akıllı televizyonların kullanıcıların ekran aktivitelerini sürekli olarak takip ettiğini ve her 10 milisaniyede bir ekran görüntüsü aldığını ortaya koydu. Otomatik İçerik Tanıma (ACR) adı verilen bu teknoloji, ekran görüntüleri ve sesleri medya kütüphanesinde yer alan içeriklerle kıyaslayarak izlenen içeriği tespit ediyor. Böylece kullanıcının tercih ettiği içerikler analiz ediliyor. Samsung cihazları her yarım saniyede bir, LG cihazları ise her 10 milisaniyede bir ekran görüntüsü alarak hem televizyon yayınlarını hem de bilgisayar ve oyun konsolları gibi harici cihazların kullanımını izleyebiliyor.
Bu durum, kullanıcı gizliliği açısından büyük bir sorun oluşturabilir. ACR’den çıkış yapmak mümkün olsa da bu işlem oldukça karmaşık ve zahmetli. Samsung cihazlarda 37 tıklama gerektiren bu süreç, hassas içeriklerin kullanıcı bilgisi olmadan kaydedilmesi endişelerini artırıyor.
Araştırmacılar, ACR’nin bölgeye göre farklı çalıştığını da belirledi; örneğin, İngiltere’de veri gönderimi sınırlıyken, ABD’de HDMI kullanımında bile veri aktarımı gerçekleşiyor.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr