Vücudumuzda kaşınan bir bölgeyi kaşıdıkça daha fazla kaşınmasının nedeni bilim insanlarının "kaşıntı-kaşıma döngüsü" adını verdikleri bu durumla ilişkili.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Vücudumuzda kaşınan bir bölgeyi kaşıdıkça daha fazla kaşınmasının nedeni bilim insanlarının "kaşıntı-kaşıma döngüsü" adını verdikleri bu durumla ilişkili.
En popüler dil modellerinden Claude’un geliştiricisi Antropic, bu modellerin iş gücü piyasası ve ekonomideki kullanım şekillerini sistematik olarak ölçmeyi amaçlayan kapsamlı bir çalışma başlattı.
Çit Oyunu ödüllü sorusunu çözenler arasından çekilişle belirlenecek 10 kişiye TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları tarafından yayımlanmış Yaşamın Sırrı DNA kitabı hediye edilecek.
WWF 2024 Yaşayan Gezegen Raporu’na göre geride bıraktığımız 1970-2020 yılları arasında dünyanın farklı yerlerinde izlenen yaban hayatı popülasyonlarının ortalama büyüklüğü %73 oranında azaldı.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Nisan ayında Mars ve Jüpiter gün batımında gökyüzünde görülebilirken Merkür, Venüs ve Satürn şafak vakti gökyüzünde tekrar belirlemeye başlıyor. Lyrid (Çalgı) Gök Taşı Yağmuru 21-22 Nisan gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
Yapıştıkları yerlerden günler sonra bile kalabilen simlerin bu özellikleri Van der Waals etkileşimleri, statik elektriklenme ve sürtünme kuvveti gibi fiziksel etkilerle açıklanabilir.
Yeni bir araştırma, Samsung ve LG marka akıllı televizyonların kullanıcıların ekran aktivitelerini sürekli olarak takip ettiğini ve her 10 milisaniyede bir ekran görüntüsü aldığını ortaya koydu. Otomatik İçerik Tanıma (ACR) adı verilen bu teknoloji, ekran görüntüleri ve sesleri medya kütüphanesinde yer alan içeriklerle kıyaslayarak izlenen içeriği tespit ediyor. Böylece kullanıcının tercih ettiği içerikler analiz ediliyor. Samsung cihazları her yarım saniyede bir, LG cihazları ise her 10 milisaniyede bir ekran görüntüsü alarak hem televizyon yayınlarını hem de bilgisayar ve oyun konsolları gibi harici cihazların kullanımını izleyebiliyor.
Bu durum, kullanıcı gizliliği açısından büyük bir sorun oluşturabilir. ACR’den çıkış yapmak mümkün olsa da bu işlem oldukça karmaşık ve zahmetli. Samsung cihazlarda 37 tıklama gerektiren bu süreç, hassas içeriklerin kullanıcı bilgisi olmadan kaydedilmesi endişelerini artırıyor.
Araştırmacılar, ACR’nin bölgeye göre farklı çalıştığını da belirledi; örneğin, İngiltere’de veri gönderimi sınırlıyken, ABD’de HDMI kullanımında bile veri aktarımı gerçekleşiyor.
Kaynaklar:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr