Vücudumuzda kaşınan bir bölgeyi kaşıdıkça daha fazla kaşınmasının nedeni bilim insanlarının "kaşıntı-kaşıma döngüsü" adını verdikleri bu durumla ilişkili.
m-gucci/iStock
Nisan Ayında Gezegenler, Alacakaranlıkta ve Şafak Vakti Görülenler Şeklinde İki Gruba Ayrılıyor
Nisan ayında Mars ve Jüpiter gün batımında gökyüzünde görülebilirken Merkür, Venüs ve Satürn şafak vakti gökyüzünde tekrar belirlemeye başlıyor. Lyrid (Çalgı) Gök Taşı Yağmuru 21-22 Nisan gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor.
2 Nisan akşamı Jüpiter’i ve ilk dördün evresine yaklaşan Ay’ı batı yönünde ufkun üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Jüpiter nisan ayında Güneş’in batışından sonra gökyüzündeki en parlak gezegen. Ayın ilk günlerinde Güneş’in batışından sonra güneybatı- batı yönünde ufkun yaklaşık 55 derece üzerinde beliren Jüpiter, gece yarısına yakın saatlerde batı-kuzeybatı yönünde ufuktan batıyor. Jüpiter ayın ilerleyen günlerinde daha erken saatlerde batmaya başlıyor.
5 Nisan gecesi Mars’ı ve ilk dördün evresindeki Ay’ı İkizler Takımyıldızı’nda birbirine yakın görebilirsiniz.
Nisan ayında akşamları gökyüzünde görebileceğiniz ikinci gezegen ise Mars. Mars’ı, Güneş’in batışından sonra ufkun yaklaşık 70 derece üzerinde, İkizler Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz. Ayın başında gece yarısından yaklaşık üç saat sonra batı- kuzeybatı yönünde ufuktan batan ve ayın ilerleyen günlerinde daha erken batmaya başlayan Mars’ın gökyüzünde görülebileceği süre kısalıyor.
28 Nisan sabahı Venüs ve Satürn’ü Güneş’in doğuşundan önce doğu yönünde ufkun üzerinde birbirine yakın görebilirsiniz.
Mart ayının sonunda Güneş ile Dünya arasından geçen Venüs, nisan ayında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde görülebiliyor.
Venüs, ayın başında şafak vakti ufka son derece yakın olsa da ilerleyen günlerde ufkun üzerinden yüksekliği artıyor. Nisan ayının başında Güneş ile aralarındaki mesafe çok az olan Venüs’ün gezegen yuvarlağının yaklaşık %4’ü aydınlık görünürken ayın sonunda bu oran %28’e çıkıyor. Aynı zamanda parlaklığı da artıyor.
25 Nisan sabahı Satürn’ü ve hilal şeklindeki Ay’ı birbirine yakın görebilirsiniz. Bu tarihte açık bir ufukta Merkür ve Venüs’ü de bu iki gök cismiyle birlikte görmeyi deneyebilirsiniz.
Geçtiğimiz ay yörünge hareketi sırasında Dünya’ya göre Güneş’in arkasından geçen Satürn nisan ayında Güneş’in doğuşundan önce gökyüzünde tekrar ortaya çıkmaya başlıyor. Ancak Satürn’ün ufkun üzerinden yüksekliği çok düşük olduğundan görülmesi son derece zor.
26 Nisan sabahı Merkür ve hilal şeklindeki Ay’ı Güneş’in doğuşundan kısa bir süre önce doğu yönünde ufkun üzerinde görmeyi deneyebilirsiniz.
Merkür de Venüs gibi mart ayının sonunda Güneş ile Dünya’nın arasından geçmişti. Güneş sisteminin en küçük gezegeni nisan ayında şafak vakti gökyüzünde tekrar ortaya çıkıyor. 21 Nisan’da ise en büyük batı uzanımı konumuna geliyor. Güneş ile aralarındaki açısal mesafenin en yüksek olduğu bu konumdayken Merkür genellikle gözlem için son derece uygun olsa da nisan ayı boyunca ufkun üzerinde çok yükselmediğinden görülmesi için açık bir ufuktan ve yüksek bir konumdan gözlem yapılması gerekiyor.
Lyrid (Çalgı) Gök Taşı Yağmuru, 21-22 Nisan gecesi en yüksek etkinliğe ulaşıyor. En yüksek etkinliğe ulaştığı tarihte gök taşlarının gökyüzünde ortaya çıkıp etrafa dağılıyormuş gibi göründükleri nokta yani saçılma noktası, Güneş’in batışından yaklaşık bir saat sonra kuzeydoğu yönünde ufkun üzerinden doğuyor ve şafak vaktine yakın saatlerde ufkun üzerinde en yüksek noktaya ulaşıyor. Saçılma noktasını Çalgı Takımyıldızı’nın en parlak yıldızı Vega’nın yakınlarında bulabilirsiniz.
Her yıl nisan ayının ikinci yarısında aktif olan Lyrid Gök Taşı Yağmuru, bilinen en eski gök taşı yağmurlarından biri. Çinliler tarafından yapılan ilk gözlem kayıtları M.Ö. 687 yılına dayanıyor.
Kaynağı, C/1861 G1 (Thatcher) kuyruklu yıldızı olan Lyrid Gök Taşı Yağmuru sırasında gök taşları arkalarında uzun izler bırakmaz, daha çok parlak ışık patlamaları şeklinde görülürler.
Ay; 5 Nisan'da ilk dördün, 13 Nisan'da dolunay, 21 Nisan'da son dördün, 27 Nisan'da yeni ay evresinde.
Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 14 Nisan'da yeröte yani Dünya'ya en uzak, 27 Nisan'da ise yerberi yani Dünya'ya en yakın konumuna geliyor. Bu konumlardayken Ay ile Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 406.295 km ve 357.119 km.
Devamını okumak için TÜBİTAK Yayınlar web sitesini ziyaret ederek abone olabilirsiniz.
Kaynaklar: