Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Genetik Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Gözde İmren ve arkadaşları, International Journal of Molecular Sciences dergisinde yayımlanan çalışmada kemik gelişiminde ciddi bozukluklara neden olan genetik bir hastalık olan SEMD’nin genetik mekanizmasına ışık tutuyor.
Bilim ve Teknik dergisi Düşünme Kulesi köşesinde Mayıs 2025'te yayımlanan Ardışık Sudoku ödüllü sorusunun çözümü açıklandı ve kitap hediyesi kazananlar belli oldu.
Peribacaları, farklı sertliklere sahip kayaların farklı oranlarda aşınması sonucunda oluşan sütun, silindir, koni ve mantar görünümlü yer şekilleridir.
Everest Dağı’nın kuzey yüzünde bulunan Orta Rongbuk Buzulu’nda, 1924 yılında Everest’e tırmanırken kaybolan dağcı Andrew Irvine’a ait olduğu düşünülen bir bot buldu. Bu keşif, Everest Dağı’na tırmanan ilk insanların kim olduğuyla ilgili gizemin çözülmesine yardımcı olabilir.
Temmuz ayında çıplak gözle görülebilen gezegenlerden ikisi -Merkür ve Mars- gün batımından sonra kısa süreler görülebilirken Satürn, Venüs ve Jüpiter gece yarısından sonra sırasıyla gökyüzünde ortaya çıkmaya başlıyor.
Japonya’daki RIKEN araştırma merkezinden bilim insanları, kullanım sırasında dayanıklılığını koruyan ancak deniz suyunda saatler içinde parçalanabilen yeni bir plastik türü geliştirdi.
Physical Intelligence (PI), ev işlerini yerine getirebilen yapay zekâ (YZ) destekli robotlar geliştiriyor. PI, çeşitli ev işlerini yapmak için eğitilen YZ modelleriyle, robotlara beceriler kazandırıyor. π0 (pi-sıfır) modeli, çamaşır makinesinden kıyafetleri çıkarmak, çamaşır katlamak ve masaları temizlemek gibi görevleri başarıyla gerçekleştirebiliyor.
Firma tek bir göreve odaklanan geleneksel robotlara yönelik algoritmaların aksine, genel amaçlı algoritmalar geliştiriyor ve bu algoritmaları geniş çapta robotik verilerle eğitiyor. Geliştirme sürecinde, insanlar tarafından uzaktan kontrol edilen robotlar, kıyafet gibi esnek materyallerle çalışmayı, fiziksel dünyayı anlamayı ve manipüle etmeyi öğreniyorlar. π0, kıyafetleri katlarken silkelemek gibi insan benzeri hareketler yapabiliyor.
Ancak tüm bu ilerlemelere rağmen π0, yumurta kutusunu fazla doldurup zorla kapatmaya çalışmak ya da nesneleri yanlış yerlere yerleştirmek gibi hatalar yapabiliyor. π0‘ın çamaşır katlama gibi becerilerini aşağıdaki videodan izleyebilirsiniz.