Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Koku hakkında tahminde bulunmak gerçekten hayli zor olsa da yapısal biyoloji, veri analitiği ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmeler sayesinde koku alma kodunu çözmek ve kokuyu dijitalleştirmek mümkün olabilir.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
COP16 Biyoçeşitlilik Konferansı sırasında yapılan resmî açıklamaya göre insanlık, gezegenimizin biyoçeşitlilik kaybını durdurulması amacıyla ortaya konan tüm karaların ve iç suların %30’u ile okyanusların %30’u için resmi koruma statüsü oluşturulması hedefinin hayli gerisinde kalmış durumda.
Okumanın ve yazmanın henüz söz konusu olmadığı, insanların resim yoluyla iletişim kurdukları zamanlardan kalma sanat eserlerinin bazılarında Güneş çiziminin ve Ay’ın evrelerinin tasvirlerinin yer alması, insanın 10.000 yıldan daha uzun bir süre önce gökyüzünde gördüklerine ilgi duyduğunu ve resmettiğini gösteriyor.
Kuantum ışınlama, bir parçacığın kuantum durumunun, fiziksel olarak taşınmadan, uzaktaki başka bir parçacığa aktarılması sürecidir.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
ChatGPT gibi dil modellerinin sundukları bilgilerin zaman zaman uydurma yani gerçek olmayan bilgilerle dolu olduğunu görmüşsünüzdür. Teknik olarak buna “halüsinasyon” deniyor. Son derece profesyonel dille sunulan bir metnin içerisinde yazan bazı bilgilerin uydurma olması önemli bir problem. Okuyucular bunun farkına varmayarak gerçek zannedebiliyor. Bu durumu çözmek için dil modeli geliştiricileri ciddi bir çaba sarf ediyor.
Galileo adlı bir araştırma şirketi çeşitli uzunluktaki metinleri kullanarak 22 farklı dil modelinin ne sıklıkla halüsinasyon gördüğünü ölçtü.
Anthropic’in Claude 3.5 Sonne’si, yaklaşık 3.000 karakterden oluşan kısa metinlerde %97, 3.000-15.000 karakterden oluşan orta ve 25.000-60.000 karakterden oluşan uzun metinlerde %100 doğrulukla ilk sırada yer aldı. Açık kaynak modeller içinde Qwen2-72b Instruct, kısa metinlerde %95 ve orta uzunluktaki metinlerde %100 doğrulukla en yüksek puanı aldı.
Çoğu model orta uzunluklardaki metinlerde en iyi performansı gösterdi. Anlaşılan, ChatGPT gibi dil modellerine elimizdeki bir metinle ilgili sorular sorarken orta uzunlukta metinler sunmak en doğru sonucu almamızı sağlıyor. Geçen seneki testlerde en başarılı modelin %73 doğrulukta olduğu dikkate alındığında dil modellerinin ciddi gelişme kaydettiği görülüyor. Yine de araya serpiştirilmiş ufak tefek yanlış bilgilerin son derece tehlikeli olduğunu unutmamak gerekiyor.
Kaynak:
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr