Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Bilim ve Teknik, TÜBİTAK'ın Ekim 1967'den beri yayımlanan aylık popüler bilim ve teknik dergisidir ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise ve dengi okullara; Genelkurmay Başkanlığı tarafından Silahlı Kuvvetler personeline tavsiye edilmiştir.
Bilim ve Teknik dergisi Haziran 2006'da çıkan 463. sayısında ilk sayıdan başlayıp 457. sayısına kadar olan dergilerini sanal ortama aktararak okurlarına DVD biçiminde Bilgi Hazinesi adıyla hediye olarak vermiştir.
Tip 1 diyabet hastası 25 yaşındaki bir kadına, yeniden programlanmış kök hücre nakli yapıldı ve üç aydan kısa bir süre sonra vücut kendi insülinini üretmeye başladı.
Koku hakkında tahminde bulunmak gerçekten hayli zor olsa da yapısal biyoloji, veri analitiği ve yapay zekâ alanlarındaki gelişmeler sayesinde koku alma kodunu çözmek ve kokuyu dijitalleştirmek mümkün olabilir.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
COP16 Biyoçeşitlilik Konferansı sırasında yapılan resmî açıklamaya göre insanlık, gezegenimizin biyoçeşitlilik kaybını durdurulması amacıyla ortaya konan tüm karaların ve iç suların %30’u ile okyanusların %30’u için resmi koruma statüsü oluşturulması hedefinin hayli gerisinde kalmış durumda.
Okumanın ve yazmanın henüz söz konusu olmadığı, insanların resim yoluyla iletişim kurdukları zamanlardan kalma sanat eserlerinin bazılarında Güneş çiziminin ve Ay’ın evrelerinin tasvirlerinin yer alması, insanın 10.000 yıldan daha uzun bir süre önce gökyüzünde gördüklerine ilgi duyduğunu ve resmettiğini gösteriyor.
Kuantum ışınlama, bir parçacığın kuantum durumunun, fiziksel olarak taşınmadan, uzaktaki başka bir parçacığa aktarılması sürecidir.
Irvine, California Üniversitesinden bir araştırma ekibi, beyindeki oftalmik asit adlı bir molekülün Parkinson ve hareketle ilgili başka hastalıklar için yeni bir tedavi olabileceği ihtimalini ortaya koydu.
OpenAI, arama motorlarının işleyişini kökten değiştirmeyi amaçlayan SearchGPT’nin prototipini duyurdu. Bu model, geleneksel arama motorlarından farklı olarak, kullanıcıların sorularına doğrudan ve özlü yanıtlar veriyor.
SearchGPT, geniş bir bilgi tabanını analiz ederek kullanıcıların sorgularına en uygun yanıtları üretiyor. Sistem, karmaşık soruları anlayıp, ilgili bilgileri sentezleyerek kullanıcıya sunuyor. OpenAI’nin yaptığı ilk testlerde, SearchGPT’nin kullanıcı sorularına verdiği yanıtların doğruluk oranının %80’in üzerinde olduğu görüldü. Prototip şu anda sınırlı bir kullanıcı grubuyla test ediliyor. Kullanıcıların %92’si SearchGPT’nin geleneksel arama motorlarına göre daha verimli olduğunu belirtti. Öte yandan SearchGPT Perplexity.AI gibi yapay zekâ arama motorlarından çok da farklı görünmüyor. Sesli arama gibi vadedilen özelliklerin henüz etkin olmaması ve olmayan bilgilerin varmış gibi sunulması anlamına gelen “halüsinasyon” probleminin devam ediyor olması lansmanın biraz abartılı olabileceği izlenimi oluşturdu.
Ayrıca bilginin sunulduğu orijinal kaynaklara atıf verme konusundaki zayıflık da web sitesi sahiplerini endişelendiriyor. SearchGPT bir web sitesindeki bilgileri sunarken, çoğunlukla kullanıcıları orijinal kaynağa yönlendirmiyor. Bu durumda kullanıcılara ulaşamayan web site sahiplerinin gelirleri ve içerik üretmeye yönelik motivasyonları azalabilir. Bu hâliyle SearchGPT Google’ın önemli bir rakibi olabilecek düzeyde olmasa da gelecek için umut vadediyor.
TÜBİTAK Remzi Oğuz Arık Mahallesi Tunus Cad. No: 80 06540 Kavaklıdere Çankaya/ANKARA
E-Posta: bteknik@tubitak.gov.tr
yayinlar.tubitak.gov.tr
E-Posta: abone@tubitak.gov.tr