Skip to content Skip to navigation

Kutup Ayıları Buzullar Olmadan Karada Hayatta Kalabilir mi?

Dr. Tuba Sarıgül

Kutup ayılarının temel besin kaynağı halkalı foklardır. Kutup ayıları yıllık enerji ihtiyaçlarının büyük kısmını bahar aylarında deniz buzulları üzerinde bu fokları avlayarak karşılar. Vücutlarına depoladıkları yağı ise deniz buzullarının çok küçüldüğü ve besin bulmanın zorlaştığı yaz aylarında enerji ihtiyaçlarını karşılamak için kullanırlar.

Kutup ayılarının avlanmasında deniz buzullarının önemli rolü vardır. Deniz buzulları kutup ayılarının açık denizde uzak mesafelere ulaşmasına, böylece daha fazla fok avlayabilmelerine imkân sağlar. Kutup ayıları deniz buzullarının üzerindeki foklara sessizce yaklaşır ve aniden saldırarak avını yakalar. Halkalı fokların kar birikintilerinin altında, buzun içinde açtıkları oyuklarda sakladıkları yavruları da kutup ayılarının besin kaynaklarındandır.

Küresel ısınma etkisiyle açık denizlerdeki deniz buzullarının küçülmesi kutup ayılarının avlanma ve beslenme alışkanlıklarını olumsuz etkiliyor. Kutup ayıları yiyecek bulabilmek için açık denizlerde daha uzun mesafe kat etmek yani daha uzun süre yüzmek zorunda kalıyor. Bu durum kutup ayılarının avlanma döneminde normalden daha fazla enerji harcayarak besin depolarını tüketmelerine neden oluyor. Araştırmalar kutup ayılarının küresel ısınmaya bağlı olarak yeterince fok avlayamamaları durumunda karadaki ren geyiklerini, kar kazlarını ve yumurtalarını besin kaynağı olarak kullanabileceklerini gösteriyor. Ancak kutup ayılarının avlanma ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimin uzun dönemli etkileri (örneğin vücutlarında depoladıkları ve harcadıkları enerji miktarı arasındaki dengenin korunup korunamayacağı, üreme süreçlerinin nasıl etkileneceği) henüz belirlenebilmiş değil.

Kaynaklar:

  • Gormezano, L. J., Rockwell, R. F., “The Energetic Value of Land-Based Foods in Western Hudson Bay and Their Potential to Alleviate Energy Deficits of Starving Adult Male Polar Bears”, PLOS ONE, Cilt 10, Sayı 6, e0128520, 2015.